Dažādu formu un izmēru objektu pielietojums stiklveida ķermeņa apduļķojumu simulācijai un detektēšanai - Antoņuka, Adele (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 32 lapām. Tas satur 22 attēlu, 4 tabulas, un 29 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Noskaidrot labākos objektus stiklveida ķermeņa apduļķojumu simulācijai un detektēšanai. Metode: Stiklveida ķermeņa apduļķojumu simulācijai izmantotas fotolitogrāfijas metodes, savukārt, to detektēšanai izmantots Kanija malu detektors. Rezultāti un analīze: Aptuveni 50 % no struktūrām, kuru izmērs ir 5-25 mikroni tika detektēti. Gaismas intensitātes sadalījums liecina par veiksmīgu difrakcijas ainas iegūšanu. Secinājumi: Struktūras kuru izmērs ir no dažiem mikroniem līdz dažiem desmitiem mikronu ir vislabāk pielietojamas stiklveida ķermeņa apduļķojuma simulācijai un detektēšanai.

Bachelor thesis is written in Latvian on 32 pages. It contains 22 images, 4 tables, 29 references to literature sources. Purpose: To find the best objects for eye floater simulation and detection Methods: Eye floaters simulation was made by photolithography, for detection was used Canny edge detection algorithm. Results: About 50 % of structures of size 5-25 mikron were detected. Light intensity distribution shows successfully achieved diffraction pattern. Conclusion: Structures which size is a few mikron are the most suitable for eye floaters simulation and detection.
Applicability of objects of various shape and size for simulating and detecting the vitreous floaters
Keywords: Fizika; stiklveida ķermeņa apduļķojums; entoptiskie fenomeni; stiklveida ķermenis; difrakcija