Prozodijas loma uzstāšanās veidošanā - Stalidzāne, Elza (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darbā aplūkota prosodijas loma biznesa prezentāciju veidošanā. Šī darba mērķis bija pētīt retorikas un prozodijas elementu klātbūtni un pielietojumu pārliecinošā lietišķā prezentācijā. Pētījumā tika analizēta atbilstoša literatūra par prezentāciju kā žanru un runas prozodiju, atlasīta viena lietišķa prezentācija, analizētas retoriskās un prozodiskās iezīmes un to ietekme uz pārliecinātības līmeni dotajā prezentācijā. Izpētes rezultātā tika atklāts, ka analizētajā prezentācijā prezentētājs pārsvarā izmantojis augstos krītošos toņus, prasmīgi pielietojis ritmu, dažādu garumu pauses un dinamisku tempu. Prezentācijas analīze ļāva darba autorei secināt, ka prozodijas un retorikas elementu prasmīgs pielietojums būtiski ietekmē runātāja prezenēšanas manieri pasniedzot tēmu pārliecinošā veidā.

The present bachelor thesis deals with the role of prosody in making business presentations. The aim of the paper was to study the presence and the application of both rhetoric and prosodic elements in a persuasive business presentation. The research was carried out by reading relevant literature on presentation as a genre and prosody of speech, selecting one business presentation, analysing the prosodic features and their impact on the level of persuasiveness in the given presentation. The results of the research revealed that, in the presentation analysed, the presenter has mainly used high falling tones, skillfully applied rhythm, pauses of various lengths and dynamic tempo. The analysis of the presentation allowed the author of the present paper to conclude that the skillful application of the prosodic and rhetoric features have a major impact on the presenter’s manner of presenting the subject matter in a persuasive way.
The Role of Prosody in Making Presentations
Keywords: Valodniecība