Dalītā īpašuma izbeigšanās priekšlikumi - Laganovska, Iveta (Latvijas Universitāte, 2013)
Civillikums nosaka, ka uz zemes uzcelta ēka ir ar to savienota un atzīstama par tā daļu. Zemes reformas laikā vairāki normatīvie akti noteica izņēmuma gadījumu no Civillikumā pieņemtā zemes un ēkas vienotības principa. Atjaunojot nacionalizētos īpašumus, ir izveidojusies situācija, ka uz zemes gabala uzceltās ēkas pieder vienam īpašniekam, bet zeme citam īpašniekam. Tā rezultātā ir izveidojies tiesību institūts, ko sauc par dalīto īpašumu. Ir autori, kas uzskata, ka dalītais īpašums ir juridiska anomālija, jo neviena no pusēm nevar brīvi rīkoties ar savu īpašumu. Šobrīd regulējums par dalīto īpašumu ir noteikts likuma „Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību” un zemes reformas likumos, tajā skaitā, likumā „Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” un likumā „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”. Patlaban Ministru kabinetā tiek izstrādāti vairāku likumu grozījumi, kas piedāvā nākotnē atteikties no dalītā īpašuma. Darba mērķis – raksturot dalītā īpašuma pašreizējo situāciju un analizēt dalītā īpašuma izbeigšanas priekšlikumus. Darbā izmantotas zinātniskās pētniecības metodes: vēsturiskā, analītiskā, salīdzinošā. Darba mērķa sasniegšanai tiks risināti šādi uzdevumi: apskatīt dalītā īpašuma rašanās un vēsturisko attīstību un analizēt priekšlikumus dalītā īpašuma izbeigšanās gadījumos. Atslēgvārdi: dalīts īpašums, brīvprātīgs dalīts īpašums, piespiedu dalīts īpašums, piespiedu noma, priekšlikumi dalītā īpašuma izbeigšanai.

Latvian Civil law states that a building which is built on the land is connected to the land and is recognised as a part of it. During the land reform, legislation established a number of exceptional cases from the building and land unity principle covered in Civil law. While restoring the nationalised property, a situation can occur whereby a building is owned by one person and the land is owned by another person. As a result a legal entity called divided property exists. There are legal authors who believe that a divided property is a legal anomaly since none of the parties can have free control over their property. At present, a divided property is regulated by the law of Latvian Civil code of 1937. The introduction, heritage and property part; in several land reform laws, including the Law on land reform in Latvian cities; and in the law On State and Local Government housing privatisation. Currently the Cabinet of Ministers is working on series of laws which propose that the concept of a divided property is removed. The objective of this thesis is to describe the current situation for a divided property, analyse it and make proposals about the determination of a divided property. The following research methods have been used in the thesis: historical, analytical and comparative. To reach the objectives of the thesis following tasks were addressed: occurrance of a divided property and historical development, analysing/setting proposals for the determination of a divided property. Keywords: separate property, voluntary separate property, forced separate property, foced rent, proposals for the determination of a divided property.
Determination of preposition of the devided ownership of property
Keywords: Juridiskā zinātne