Aspazijas personības un dzejas iepazīšanas iespējas 7. klasē - Bāgante, Evita (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba “Aspazijas personības un dzejas iepazīšanas iespējas 7. klasē” mērķis ir izveidot tematisko plānojumu, kas veicinātu septītās klases skolēnu interesi par dzejas un rakstnieku biogrāfiju iepazīšanu un rosinātu pētīt Aspazijas dzejā esošās idejas un dzejas īpatnības. Teorētiskās atziņas, kas nepieciešamas tematiskā plānojuma izstrādei, un pedagoģiskā izmēģinājuma norise kopā veido piecas nodaļas: 1. Aspazijas personības un dzejas iepazīšanas metodiskais pamatojums. 2. Aspazijas personība un daiļrade literatūras mācību kontekstā. 3. Skolotājas sagatavošanās mācību darbam klasē. 4. Aspazijas personībai un dzejai veltīto stundu norise 7. klasē. 5. Skolotājas un skolēnu sadarbības rezultātu izvērtējums un analīze. Pirmajā nodaļā raksturota Aspazijas personības un dzejas iepazīšanas nepieciešamība. Otrā nodaļa ir veltīta Aspazijas biogrāfijas, personības un daiļrades izpētei. Trešajā nodaļā ir pētītas pusaudžu vecumposma īpatnības, raksturoti pedagoģiskajā izmēģinājumā iesaistītie skolēni, aprakstīta mācību satura atlase un organizācija, izstrādātie mācību materiāli, iekļauts arī Aspazijas personībai un dzejai veltītais tematiskais plānojums. Ceturtajā nodaļā aprakstīta Aspazijas personībai un dzejai veltīto stundu norise 7. klasē. Piektajā nodaļā veikts skolotājas un skolēnu sadarbības izvērtējums un rezultātu analīze. Pielikumā ir pievienoti bakalaura darba autores izveidotie mācību materiāli, anketas un skolēnu veikto stundas darbu un mājasdarbu paraugi. Tematiskā plānojuma efektivitāte ir pārbaudīta pedagoģiskā izmēģinājuma laikā. Bakalaura darbs paredzēts studentiem, latviešu valodas un literatūras skolotājiem un arī citiem interesentiem.

The aim of the bachelor's thesis “Exploring the Personality and Poetry of Aspazija in Grade 7” is to create a thematic plan that would promote the interest of seventh grade students in getting to know poetry and biographies of writers and encourage them to study the ideas and poetic features of Aspazija's poetry. The theoretical insights necessary for the development of the thematic plan and the pedagogical pilot process together form five chapters: 1. Methodological justification for getting to know Aspazija's personality and poetry. 2. Aspazija's personality and creation in the context of literature studies. 3. Teacher's preparation for teaching work in the classroom. 4. The course of lessons dedicated to Aspazija's personality and poetry in the grade 7. 5. Evaluation and analysis of the results of teacher-student cooperation. The first chapter describes the need to get to know Aspazija's personality and poetry. The second chapter is devoted to the exploration of Aspazija's biography, personality and creative work. The third chapter studies the peculiarities of the teenage age, describes the students involved in the pedagogical experiment, describes the selection and organization of the teaching content, the developed teaching materials, and also includes the thematic plan dedicated to Aspazija's personality and poetry. The fourth chapter describes the course of lessons dedicated to Aspazija's personality and poetry in the 7th grade. The fifth chapter evaluates the cooperation between the teacher and students and analyzes the results. The appendix contains teaching materials, questionnaires and samples of lesson work and homework done by the students. The effectiveness of the thematic plan has been tested during pedagogical testing. The bachelor's thesis is intended for students, teachers of Latvian language and literature, and other interested parties.
Exploring the Personality and Poetry of Aspazija in Grade 7
Keywords: Izglītības zinātnes; Aspazija; dzeja; izmēģinājumdarbība; literatūra; personība