Atmiņas attīstības veicināšana muzikālās darbībās četrus līdz piecus gadus veciem bērniem Pirmsskolas Izglītības Iestādē - Sokolova, Ija (Latvijas Universitāte, 2024)
Kvalifikācijas darba nosaukums: “Atmiņas attīstības veicināšana muzikālās darbībās četrus līdz piecus gadus veciem bērniem Pirmsskolas Izglītības Iestādē” Darba autore: Ija Sokolova Darba zinātniskā vadītāja: Mg. paed., Mg. psych. Ilze Kricka Teorētiskā darba daļa: Kvalifikācijas darbā tiek teorētiski analizētas psihologu un pedagoģijas nozaru speciālistu atziņas par pirmsskolas bērnu atmiņas attīstību un analizēti jaunākie pētījumi par mūzikas ietekmi uz atmiņas attīstību. Praktiskā darba daļa: Praktiskajā daļā tika veikts empīriskais pētījums, kurā piedalījās 13 pirmsskolas bērni vecumā no 4 – 5 gadiem. Tika izmantota metode - pedagoģiskā vērošana, kuras laikā ikdienas muzikālajās darbībās tika novērots, kā ar šo darbību palīdzību veicināt bērnu atmiņas attīstību. Praktiskā pētījuma rezultāti liecina, ka pētījumā izvirzītais mērķis - teorētiski un praktiski izpētīt atmiņas veicināšanas iespējas muzikālās darbībās 4 – 5 gadus veciem pirmsskolas vecuma bērniem - ir sasniegts. Iegūto datu analīzē pierādās tas, ka muzikālo darbību izmantošana veicina atmiņas attīstību 4 – 5 gadus veciem bērniem, tātad uz pētījumā izvirzīto jautājumu tika iegūta apstiprinoša atbilde. Atslēgas vārdi: atmiņa, muzikālās darbības, pirmsskola, attīstība, bērni, procesi, pētījums. Kvalifikācijas darba apjoms: darbs sastāv no 38 lappusēm, satur 5 tabulas, 5 attēlus, darba izstrādei izmantoti 30 dažādi literatūras avoti un interneta resursi, pievienoti 6 pielikumi.

Title of qualification work: “Promotion of Memory development in musical activities for four-to-five-year-old children in a Preschool Educational Institution” Author of the work: Ija Sokolova Scientific supervisor of the work: Mg. Paed., Mg. Psych. Ilze Kricka Theoretic part of the work: In the qualification work, the findings of psychologists and pedagogic specialists on the memory development of preschool children are theoretically analyzed and the latest research on the influence of music on memory development is analyzed. Practical part of the work: In the practical part, an epirical study was conducted, in wich 13 preschool children aged 4 – 5 years participated. The metod of pedagogical observation was used, during wich it was observed in daily musical activities how to promote development of children`s memory with the help of these activities. The results of the practical study show that the goal set in study – to theoretically and practically investigate the possibilities of memory promotion in musical activities for 4-5-year-old preschool children – has been achieved. The anatysis of the collected data proves that the use of musical activities contributes to the development of memory in 4-5-year-old children, so the question raised in the study was answered in the affirmative. Kay words: memory, musical activities, preshool, development, children, processes, research. Scope of the qualification work: the work consists of 38 pages, contains 5 tables, 5 images, 30 different literary sources and Internet resources were used for the development of the work, 6 has been added to the work attachments.
Promotion of Memory development in musical activities for four-to-five-year-old children in a Preschool Educational Institution
Keywords: Izglītības zinātnes; atmiņa; muzikālās darbības; pirmsskola; bērni; attīstība