Vēsturisku faktu noliegšanas un vārda brīvības kriminalizēšana Eiropas Savienībā. - Pulkstene, Diāna (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījuma problēma ir pastāvošie atšķirīgie viedokļi un kolektīvo atmiņu vērtējums ES dalībvalstu starpā par vēstures faktu notikumiem, kas tādējādi noved pie vispārējās vienotības trūkuma, un savukārt pie atšķirīgas tiesību normu pielietošanas šo vēsturisku faktu noliegšanas gadījumos. Pētījuma mērķis un uzdevumi – analizējot Eiropas Savienības valstu tiesu praksi gadījumos, kur saskatāmas vēsturisku faktu nolieguma iezīmes, tiek pētīts vai netiek ierobežotas starptautisko un nacionālo tiesību aktos noteiktās tiesības uz zinātnisko pētniecību un vārda brīvību, tāpat arī vai neskatoties uz atšķirīgo vēsturisko pieredzi, nebūtu nepieciešams kriminalizēt arī Padomju Savienības komunistiskā režīma laikā izdarīto noziegumu noliegumu. Pētījums pierādīja, ka ES dalībvalstu starpā nav nepieciešama universāla vienotība, kas noteiktu, kad un kuros brīžos būtu nepieciešams sodīt vēsturisku faktu noliedzējus. Atslēgvārdi: Eiropas Savienības tiesības, ierobežošana, tiesības uz vēsturisko pētniecību un vārda brīvību, naida kurināšanas aizliegums.

Research problem is differing views and the collective memory of the EU Member States regarding the events of historical facts which consequently, leads to a lack of unity and to the different application of legal rules to combat se-law in cases denial of the historical facts. Purpose and tasks of the research – by analyzing the countries of the EU case law in cases where and historic denial is being present, author examines whether it is not limited scientific research an the right to freedom of expression by international and national legislation, as well as would it be necessary, despite the differing historical experience, to criminalise those deny the crimes and atrocities of the communist regime in the Soviet Union. Research study showed that among the EU Member States do not need universal unity, which determines when and where it would be necessary to punish historic fact deniers. Keywords: European Union law, limitation, the rights to freedom of expression and historical research, ban of incitement to hatred.
Criminalization of the denial of historical facts and the freedom of expression in the European Union.
Keywords: Ekonomika; Eiropas Savienības tiesības; ierobežošana; tiesības uz vēsturisko pētniecību un vārda brīvību; naida kurināšanas aizliegums