Farmaceitiskās aprūpes nozīme polifarmācijas gadījumos - Ivanova, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2021)
Polifarmācija ir vismaz 5 zāļu vienlaicīga lietošana, kas visbiežāk novērota vecākiem cilvēkiem un cilvēkiem ar multimorbiditāti. Polifarmācija ir saistīta ar palielinātām zāļu izmaksām, nepareizu zāļu lietošanu, zāļu mijiedarbību un blakusparādību risku. Darba mērķis bija izpētīt polifarmācijas izplatību Latvijas pacientu vidū un farmaceitu iesaisti pacientu izglītošanā par pareizu zāļu lietošanu. Tika izmantota pacientu un aptiekā strādājošo farmācijas speciālistu anketēšana. Saņemtas 81 pacientu un 47 farmācijas speciālistu anketas. Rezultāti parādīja, ka, pacientu vecums un hroniskas saslimšanas paaugstina polifarmācijas risku. Ir konstatēts komunikācijas trūkums starp farmācijas speciālistiem un pacientiem. Speciālistu iesaiste pacientu izglītošanā par pareizu zāļu lietošanu var pasargāt pacientus no zāļu lietošanas riskiem.

Polypharmacy is the concomitant use of at least 5 medicines, most commonly seen in the elderly and people with multimorbidity. Polypharmacy is associated with increased medication costs, medication administration errors, risk of drug interactions and adverse reactions. The aim of the study was to study the prevalence of polypharmacy among Latvian patients and the involvement of pharmacists in educating patients about safe medication administration. Questionnaires in patients and pharmacy specialists working in the pharmacy were used. Were received 81 respondents' questionnaires from patients and 47 questionnaires from pharmacy specialists. The results showed that the age of patients and chronic diseases increase risk of polypharmacy. Lack of communication between pharmacy specialists and patients has been determined. The involvement of specialist in educating patients about the proper use of medicines can protect patients from risks of medication use.
The role of pharmaceutical care in polypharmacy cases
Keywords: Farmācija; polifarmācija; zāles; multimorbiditāte; blakusparādības; zāļu mijiedarbība