Māsu pieredze ergonomikas principu ievērošanā reanimācijas nodaļā - Bula, Līga (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma ir "Māsu pieredze ergonomikas principu ievērošanā reanimācijas nodaļā". Tēmas aktualitāti apliecina Latvijā veiktie pētījumi (Jēkabsone, 2018; Ārents, 2018; Blūmenfelde, 2023), kuros norādīts, ka reanimācijas nodaļās strādājošās māsas bieži saskaras ar darba apstākļiem, kas neatbilst ergonomikas principiem un negatīvi ietekmē viņu veselību un dzīves kvalitāti. Darba mērķis ir noskaidrot māsu pieredzi ergonomikas principu ievērošanā reanimācijas nodaļā. Pētījuma jautājums ir noskaidrot kāda ir māsu pieredze ergonimikas principu ievērošanā reanimācijas nodaļā? Bakalaura darbs sastāv no ievada, literatūras apskata, pētījuma rezultātiem un analīzes, rezultāta apkopojuma, secinājumiem un ieteikumiem. Pētniecības instruments: intervijas un novērojuma protokols. Pētniecības metode: kvalitatīva. Pētījuma rezultātu analīze ļauj secināt, ka māsām reanimācijas nodaļā ir nepilnīga izpratne par ergonomiku, trūkst apmācību un darba intensitāte apgrūtina principu ievērošanu praksē, īpaši neatliekamās situācijās. Atslēgvārdi: ergonomika, māsas, reanimācijas nodaļa.

The topic of the bachelor thesis is "Nurses' experience of ergonomic principles in the intensive care unit". The topicality of the subject is confirmed by studies conducted in Latvia (Jēkabsone, 2018; Ārents, 2018; Blūmenfelde, 2023), which indicate that nurses working in intensive care units often face working conditions that do not comply with ergonomic principles and negatively affect their health and quality of life. The aim of this research is to investigate nurses' experiences of ergonomic principles in the intensive care unit. The research objective is to find out what is the typical ergonomic principle adherence experience from the specific view point of an intensive care unit nurse? The bachelor thesis consists of an introduction, literature review, research results and analysis, summary of results, conclusions and recommendations. Research tool: interviews and observation protocol. Research method: qualitative. The analysis of the results of the study leads to the conclusion that nurses in the intensive care unit have an incomplete understanding of ergonomics, lack training and the intensity of the work makes it difficult to apply the principles in practice, especially in emergency situations. Keywords: ergonomics, nurses, intensive care unit.
Nurses' experience of ergonomic principles in the intensive care unit
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; ergonomika; māsas; reanimācijas nodaļa; medicīna