Psihosociālie darba vides riski muzeju nozarē nodarbinātajiem - Priede, Ieva (Latvijas Universitāte, 2024)
“Psihosociālie darba vides riski muzeju nozarē nodarbinātajiem”. Darba autore: Ieva Priede. Darba zinātniskā vadītāja Dr. med., asociētā profesore Ženija Roja. Darbs izklāstīts uz 122 lapaspusēm un ietver 51 attēlu, 15 tabulas, 174 literatūras avotus, 12 pielikumus. Darbs sastāv no četrām daļām: literatūras apskats un analīze, izmantotās metodes, rezultāti un diskusija, veselības veicināšanas un preventīvie pasākumi. Pētījumā izmantotās metodes: Kopenhāgenas psihosociālā aptauja, NASA TLX indekss, darbspēju novērtēšanas indekss, aptauja. Secināts, ka darba slodze un temps, konfliktsituācijas, vadības prasmju un atzinības trūkums un esošā darba vide ir nozīmīgākie psihosociālie darba vides riski muzeju nozarē. Salīdzinoši augstāki risku rādītāji ir nodarbinātajiem, kuri muzejā veic visus vai gandrīz visus pienākumus. Darbiniekiem galvenokārt jāveic garīgas darba slodzes un piepūles uzdevumi. Nodarbinātajiem ir vidējas darbspējas, vidēji augsti izdegšanas pazīmju rādītāji.

"Psychosocial risks for employees of museums". Author of the paper: Ieva Priede. Scientific advisor: Dr.med., associate professor Ženija Roja. The thesis consists of 122 pages and includes 51 figures, 15 tables, 174 literature sources, 12 appendices. The work consists of four parts: literature review and analysis, used methods, results and discussion, health promotion and preventive measures. Methods use: Copenhagen Psychosocial Questionnaire, NASA Task Load Index, workload index, survey. It was concluded that workload and pace, conflicts, lack of management skills and recognition, and work environment are the most significant psychosocial risks for employees of museums. Employees who perform all or almost all duties in the museum have comparatively higher indicators of psychosocial work environment risks. Employees mainly perform mental and effort workload tasks. Employees have average work-ability, moderately high indicators of burnout signs.
Psychosocial risks for employees of museums
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; psihosociālie riski; muzeji; COPSOQ; darba vide; garīga slodze