Hronisku sāpju terapeitiskie un diagnostiskie aspekti Tukuma slimnīcā - Briede, Baiba Lauma (Latvijas Universitāte, 2020)
Diplomdarba tēma - Hronisku sāpju terapeitiskie un diagnostiskie aspekti Tukuma slimnīcā. Tēmas aktualitāti nosaka hronisku sāpju biežā izplatība, kas, pieaugot iedzīvotāju labklājības līmenim, nesamazinās, un, hroniskas sāpes kļūst par vienu no biežākajiem invaliditātes iemesliem attīstītajās valstīs. Pētījuma mērķis – noskaidrot biežākos hronisku sāpju iemeslus, to pacientu vidū, kuri griežas pēc palīdzības SIA “Tukuma slimnīca”. Hroniskas sāpes ir izplatīts, taču komplekss stāvoklis un to ārstēšana joprojām nav pilnībā izprasta. Viens no pētījuma mērķiem tika noteikts apzināt, kādu pretsāpju terapiju pielieto pētījuma bāzē, kā arī veicot literatūras apskatu, salīdzināt to ar vadlīnijās rekomendēto. Pētījumā izmantota kvantitatīvā pētniecības metode, pētījuma instruments – iepriekš izveidota hronisku sāpju pacientu anketa. Pētījuma bāze – SIA “Tukuma slimnīca” Neatliekamās palīdzības un uzņemšanas, Hronisko pacientu aprūpes un Terapijas nodaļas. Laika periodā no 2019.gada 1.decembrim līdz 2020.gada 1.janvārim pētījumā iekļauti 100 pacienti un analizēta informācija par vecumu, dzimumu, sāpju iemesliem, lokalizācijas un ilguma, kā arī hospitalizācijas laikā saņemtajiem pretsāpju medikamentiem un hospitalizācijas dienu skaitu. Pētījuma rezultāti - vidējais pacientu vecums 53,4 ± 17,6 gadi, maksimālais pacientu vecums 90 gadi, minimālais pacientu vecums 21 gads. Vidējais sieviešu vecums 54,1 ± 18,9 gadi, vidējais vīriešu vecums 52,4 ± 15,6 gadi, vīriešu un sieviešu vecumu vidējās vērtības statistiski ticami neatšķīrās (t = 1,790; p = 0,184). Pētījumā piedalījās 38 vīrieši (38%) un 62 sievietes (62%), konstatēta statistiski ticama atšķirība starp vīriešu un sieviešu attiecību pētījumā (p<0,05). No pētījumā iesaistītajiem 100 pacientiem, gandrīz pusei (48% pacientu) hronisku sāpju iemesls bija muskuloskeletāla slimība. Ļaundabīgs audzējs bija hronisku sāpju izraisītājs 24 pacientiem (24%). Vidējais hronisku sāpju ilgums 6,1 ± 6,2 gadi. Stacionārā pavadīto dienu skaitā prevalēja četras dienas, vidējais stacionārā pavadītais laiks 6,5 ± 5,2 dienas. Kopumā 89 pacienti saņēma kādu no neopioīdajiem pretiekaisuma līdzekļiem, 48 no stacionētajiem pacientiem saņēma kādu opiātu vai opioīdu medikamentu. Secinājumi - hronisku sāpju pacientu vecums variē, no tām cieš gan gados jauni cilvēki, gan cilvēki vecumdienās. Biežākais hronisku sāpju iemesls SIA “Tukuma slimnīca” bija muskuloskeletālas un onkoloģiskas slimības. Hronisku sāpju terapijā prevalē neopioīdu pretsāpju medikamenti.

The topic of thesis - The aspects of chronic pain diagnostics and therapy in the hospital of Tukums. Topics significance is determined by the ongoing frequency of chronic pain, as the level of well-being of the population increases, chronic pain becomes one of the most common causes of disability in developed countries. The aim of the study – to determine the most common causes of chronic pain among the patients who seek for help in the hospital of Tukums. Chronic pain is common, but the complex condition and the treatment of it is still not fully understood. One of the study aims was to identify the analgesic therapy used in the base of this study, as well as to compare it with the scientific literature and recommendations in the guidelines. The study uses a quantitative research method, the research tool is a previously developed questionnaire for chronic pain patients. Research base - SIA “Tukuma slimnīca” Emergency Care and Admission, Chronic Patient Care and Therapy Departments. The study included 100 patients and analyzed information on age, gender, causes of pain, location and duration, as well as analgesics received during hospitalization and the number of hospitalization days. Results - average age of patients 53.4 ± 17.6 years, maximum age of patients 90 years, minimum age of patients 21 years. The mean age of women was 54.1 ± 18.9 years, the mean age of men was 52.4 ± 15.6 years, the mean values of men and women did not differ statistically significantly (t = 1.790; p = 0.184). 38 men (38%) and 62 women (62%) participated in the study, a statistically significant difference was found between the ratio of men and women in the study (p <0.05). Almost half (48% of patients) had chronic pain due to musculoskeletal disease. The malignancy was a cause of chronic pain in 24 patients (24%). The mean duration of chronic pain was 6.1 ± 6.2 years. The number of days spent in hospital was four days, the average time spent in hospital was 6.5 ± 5.2 days. A total of 89 patients received a non-opioid anti-inflammatory drug, and 48 of the inpatients received an opiate or opioid medication. Conclusions - Chronic pain patients vary in age, suffering from both young people and people in old age. The most common cause of chronic pain in the hospital of Tukums was musculoskeletal and oncological diseases. Nonopioid analgesics predominate in the treatment of chronic pain.
The aspects of chronical pain diagnostics and therapy in the hospital of Tukums
Keywords: Medicīna; Hroniskas sāpes; Hronisku sāpju iemesli; Hronisku sāpju terapija; Sāpes