Kompensācijas apmērs cietušajam kriminālprocesā - Šauriņa, Juna (Latvijas Universitāte, 2008)
Šajā darbā tiek apskatīts kaitējuma kompensācijas un tā apmēra mehānisms Latvijas kriminālprocesā. Par pamatu šim darbam ir ņemtas Kriminālprocesa likuma normas, kuras regulē kompensācijas izmaksas procedūru kriminālprocesā Latvijā.. Darba gaitā tiek formulēta kaitējuma kompensācijas izmaksāšanas procedūra, kas sevī ietver kompensācijas pieteikšanu, tās apmēra noteikšanu un kompensācijas maksāšanas pienākumu. Tiek analizētas kompensācijas pieteicēja tiesības un pienākumi, kā arī tiek formulēts to personu statuss, kurām tiesa var uzlikt pienākumu samaksāt kompensāciju. Lai gūtu priekšstatu par kaitējuma kompensācijas institūta vēsturisko attīstību, tiek raksturots un analizēts civilprasības institūts, kas pastāvēja Latvijas Kriminālprocesa kodeksa darbības laikā. Darbā tiek raksturota valsts loma kaitējuma kompensācijas institūta sakarā, kā arī tiek sniegts priekšstats par citu valstu lomu kaitējuma kompensācijas mehānisma sakarā dažādās Eiropas valstīs. Tāpat tiek sniegts ieskats starptautisko normatīvo aktu regulējumā, kuros tiek definēti galvenie kaitējuma kompensācijas principi, kas skar cietušo. Lai gūtu pilnvērtīgāku priekšstatu par kompensācijas apmēra noteikšanu, tiek veikta tiesu prakses analīze kompensācijas sakarā Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā. Darba gaitā tiek raksturotas galvenās problēmas kompensācijas apmēra sakarā, uzsvaru liekot uz kaitējuma kompensācijas apmēra noteikšanu par nemantisku kaitējumu, kā arī terminoloģijas nepilnībām Kriminālprocesa likuma normās par kompensācijas maksāšanas subjektiem, valsts noteikto kaitējuma kompensācijas apmēru atbilstību starptautiskajiem standartiem un citiem problēmjautājumiem. Šajā sakarā tiek piedāvāti dažādi risinājumi, kas atvieglotu kaitējuma kompensāciju apmēra noteikšanu par nemantisku kaitējumu un citām problēmām, pamatojoties uz autores viedokli, tiesu praksi, speciālistu un zinātnieku viedokļiem, kā arī uz citu valstu likumdošanu.

Annotation In this work a compensation and its extent of mechanism in criminal procedure of Latvia are discussed. Criminal procedure’s law normalcy is taken for the basis, which regulates costs of compensation during criminal procedure in Latvia. In the work the procedure of damage compensation is defined, which includes announcement of compensation, its amount’s determination and devoir of compensation’s paying. Author analysed compensation announcer’s rights and devoirs as well as the status of the person is defined, whom law-court can obligate to pay a compensation. In order to see the concept of the historical development of damage compensation’s institute, civil action has been looked over and analysed, which existed in duration of criminal procedure in Latvia before Criminal procedure’s law was taken. The work also describes the country’s involving part in connection of damage compensation’s institute, as well as it gives the concept of other countries’ roles in compensation mechanism in relation with different European countries. The work also gives insight into international laws and regulations, where the main damage compensation’s principles are defined, which affect a victim. In order to understand the determination of compensation’s amount better, jurisprudence analysis of compensation is done in Riga city North district court. The work gives the description of main problems in compensation amount’s determination, accented the compensation amount’s determination of non-property damage, as well as terminological incompleteness in criminal procedure as provided for by the law of compensation payment subjects, the country’s definite amount of damage compensation’s adequacy to national standarts and other. On this score different solutions are provided, what would ease to define the amount of damage compensation for non-property damage and other problems, to repose on the author, jurisprudence, specialists and scientists, as well as other countries’ legislation.
Bulk of recompense for criminal proceedings victim
Keywords: Juridiskā zinātne