Darba stresa un depresijas iezīmju sakarības dažādu profesiju pārstāvjiem - Stelmakers, Edvarts (Latvijas Universitāte, 2015)
Mainīgie politiskie, ekonomiskie un sociālie apstākļi; globalizācijas, urbanizācijas, informācijas tehnoloģiju iezīmes strauji maina un ietekmē visas dzīves jomas: tautsaimniecību, sadzīvi, izglītību, kultūru u.c., tostarp arī darba attiecības, darba apstākļus un darba specifiku. Šo mūsdienās notiekošo procesu pārmaiņu rezultātā aktualizējas tēma un tiek diskutēts par to, vai tas ietekmē un kā tas ietekmē, maina indivīdu psiholoģisko veselību. Arvien pieaugošais cilvēku skaits visā pasaulē, kas ciešs no stresa un depresijas liek uzdot jautājumu par iemesliem, kas ietekmē šo nopietno problēmu, šī tendence viennozīmīgi skar arī Latvijas iedzīvotāju veselību un labklājību. Bakalaura darbā „Darba stresa un depresijas iezīmju sakarības dažādu profesiju pārstāvjiem” analizēts stresa un depresijas jēdziens, to saistības un atšķirības dažādu profesiju pārstāvju vidū. Mērķis ir noskaidrot sakarības starp darba stresa un depresijas iezīmēm dažādu profesiju pārstāvju vidū. Bakaluara darbā izmantota kvantitatīvā metodoloģija. Empīrsko bāzi veido divu profesiju pārstāvju: aktiera un kasiera – pārdevēja pašaizpildāmās aptaujas rezultāti. Bakalaura darbā izstrādātā pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka starp darba stresu un depresijas iezīmēm pastāv zināmas saistības, taču tām ir arī atšķirības starp to izplatību un intensitāti dažādu profesiju grupu vidū.

Nowadays most aspects of the individuals life including, daily activities, education, workplace satisfaction, relationships with others etc. are strongly affected by the changes in politics, economics and social environment. Because of these changes there is an increasing interest about the mental health of the individuals – how strongly and the way that these changes affect the mental health of every single individual. In addition, the increasing number of people diagnosed with depression over the past few years all over the world, including Latvia, shows the importance of this theme and requires immediate attention. The aim of the present work „Relationship between Work Stress and Depression Traits of individuals from Different Profession groups” is to discuss the definition of stress and depression and to establish and analyse the similarities of stress and depression between different occupational areas. Quantitative analysis of questionnaires filled out by people from two different occupational areas - actors and cashiers - was used in order to obtain the results. The results of the present work suggests that, although, there are some similarities of the stress and depression characteristics between actors and cashiers, there are significant differences of the distribution and intensity of these characteristics between the two different occupational areas.
Relationship between Work Stress and Depression Traits of individuals from Different Profession groups
Keywords: Psiholoģija; Stress; Darba stress; Stresori; Depresija