Pievienošanas reakcijas dimetilmaleātam - Capars, Rolands (Latvijas Universitāte, 2019)
Pievienošanas reakcijas dimetilmaleātam. Capars R., zinātniskais vadītājs Dr. hab ķīm., prof. Zicmanis A. Maģistra darbs ķīmijā, 38 lappuses, 7 attēli, 9 tabulas, 44 literatūras avoti, 3 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā veikta informācijas apkopošana par dažādām līdz šim izpētītām reakcijām izmantojot dimetilmaleātu, kā arī jonu šķidrumiem un to izmantošanu litija jonu baterijās. Eksperimentālajā daļā tiek aplūkotas 3 dažādu imidazola atvasinājumu pievienošanas reakcijas dimetilmaleātam, kā arī dimorfolīda sintēze no iegūtajiem produktiem. Darbā tiek pētītas arī 2 dažādas 1,3-dimetilimidazola-2-karboksilāta iegūšanas reakcijas un pētītas šī produkta īpašības.

Addition reactions to dimethyl maleate. Capars R., supervisor Dr. habil. chem., prof. Zicmanis A. Master’s thesis in chemistry, 38 pages, 7 figures, 9 tables, 44 literature references, 3 appendicies. In Latvian. This thesis summarizes information about some known reactions with dimethyl maleate as a substrate, ionic liquids and their uses in lithium ion batteries. In the experimental, the addition of 3 different derivatives of imidazole to dimethyl maleate have been looked at, as well as derivatization of these products to dimorpholides. Also, in the experimental 2 diffrent 1,3-dimethylimidazolium-2-carboxylate synthesis strategies have been explored as well as the properties of these compounds have been investigated.
Addition reactions to dimethylmaleate
Keywords: Ķīmija; Dimetilmaleāts; Imidazola atvasinājumi; Morfolīns; Jonu šķidrumi; Karboksilāts