Ausainās pūces Asio otus rudenī caurceļojošo putnu izcelsme Papē, Latvijā - Lediņš, Edgars (Latvijas Universitāte, 2017)
Kopš 1966.gada Papes Ornitoloģiskajā stacijā tiek veikti putnu migrācijas pētījumi. Salīdzinoši maz datu ir iegūts par caurceļojošo ausaino pūču izcelsmi. Pētījuma mērķis bija noskaidrot jauno (1. kalendārais gads) ausaino pūču iespējamo izcelsmi, izmantojot stabilo ūdeņraža izotopu analīžu metodi, un salīdzināt agrāk un vēlāk rudenī caurceļojošo ausaino pūču iespējamo izcelsmi. 2011. un 2015. gadā tika ievākti spalvu paraugi no 83 jaunajām ausainajām pūcēm, un tika veiktas stabilo izotopu analīzes. Rezultātu analīze parāda būtiskas dH rezultātu atšķirības, kas norāda uz plašu putnu izcelsmes ģeogrāfisko variāciju. Ausainās pūces, kas caurceļo Papi vēlāk oktobrī, ir ar biežāku Z–ZA izcelsmi (zemākām dH vērtībām), nekā agrāk migrējošās ausainās pūces.

Since 1966 studies of bird migration are carried out at Pape Ornithological Station, Latvia. However, very little data have been obtained regarding origin of Long-eared owls migrating through Pape. Main objectives of this study were to define possible origin of juvenile (1 CY) Long–eared Owls by using stable isotope analyses method, and to compare possible different origins of owls migrating early vs. late in the autumn. During 2011 and 2015, feather samples from 83 juvenile Long-eared Owls have been collected and stable isotope analyses performed. Result analyses show significant differences in dH results, indicating to large geographic variation of the origin of the birds. Long-eared Owls migrating trough Pape later in October, have slightly more Nordic-NE origin (lover dH values) than Long-eared Owls migrating earlier.
The origin of Long-eared Owl (Asio otus) young birds captured during autumn migration at Pape, Latvia
Keywords: Bioloģija; Migrācija; Pape; Ausainā pūce; Asio otus; Stabilie izotopi