Pedagoģiskās vērtības Vēdiskajos tekstos - Upanišadās un to pārmantojamība mūsdienu Indijas kultūrvidē - Abrola, Natālija (Latvijas Universitāte, 2017)
Šī pētījuma “Pedagoģiskās vērtības vēdiskajos tekstos – upanišadās un to pārmantojamība mūsdienu Indijas kultūrvidē” mērķis ir izpētīt Vēdiskos avotus – 13 upanišadas - un atklāt tajās atspoguļoto pedagoģisko vērtību aktualitāti mūsdienās, kā arī noskaidrot, kādā veidā, un kādas pedagoģiskās vērtības atklāj Upanišadas? Lai realizētu uzstādīto mērķi tiks sniegts ieskats Indijas vēsturē un kultūrā, tādējādi ilustrējot vēsturisko fonu, kurā tika sacerēti Vedantas teksti – upanišadas, kā arī izpētītas vērtību teorijas filozofijā un pedagoģijā. Pētījuma empīriskie dati tiks iegūti, veicot etnogrāfisku pētījumu Indijas kultūrvidē.

The aim of this study titled “Pedagogical Values in Vedic texts – Upaanishads, and their inheritance in the contemporary culture of India” is to research Vedic sources – 13 Upanishads – and to discover the topicality of pedagogical values reflected there today, as well as, to elucidate how and which pedagogical values are disclosed in Upanishads. To realize this aim, will be given the insight in Indian culture an history, thus ilustrating the historical backround where these Vedanta texts – Upanishads – were composed, as well as theory of values in phylosophy an pedaagogy will be studied. The empirical data will be collected by help of tnographic research in the cultural environment of India.
Pedagogical values in Vedic texts - Upanishads and their inheritance in the contemporary culture of India
Keywords: Pedagoģija; Pedagoģija; Vērtības; Vēdas; Vedanta; Upanišadas