Skrejvaboļu (Coleoptera: Carabidae) un īsspārņu (Coleoptera: Staphylinidae) sabiedrības un to ietekmējošie faktori boreālo egļu mežu atvērumos - Saulītis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2017)
Atvērumu dinamika ir viens no svarīgākajiem dabiskajiem traucējumiem egļu mežos, kas veicina kokaudzes atjaunošanos un meža strukturālo heterogenitāti un bioloģisko daudzveidību. Darba mērķis ir noskaidrot, kā atvērumi egļu mežos ietekmē skrejvaboļu un īsspārņu sabiedrības, un kā tās mainās atkarībā no atvēruma platības un vecuma. Pētījumā ievākti skrejvaboļu un īsspārņu paraugi no 24 atvērumiem un 24 kontroles parauglaukumiem četrās vietās Latvijas centrālajā daļā, nosakot arī atvērumu platību un vecumu. Atvērumi būtiski neietekmē īsspārņu sabiedrības, taču skrejvaboļu sabiedrībās ir būtiskas atšķirības starp atvērumiem un slēgtu mežu. Lielo izmēru un mežu speciālistu skrejvaboļu populācijas atvērumu ietekmē samazinās. Atvērumu platības un vecuma ietekme uz abu vaboļu sabiedrībām nebija būtiska.

Gap dynamics is one of the most important natural disturbance in spruce forests, promoting re-growth of new trees, structural heterogenity and biodiversity. Aim of this study is to determine how canopy gaps in spruce forests influence communities of ground and rove beetles and how area and age of gap are influencing them. Samples from 24 canopy gaps and 24 closed forests were sampled in four sites in central part of Latvia. Also area and age of gap were determined. There were no significant differences in rove beetle communities between canopy gaps and closed forest. Ground beetles differed significantly between canopy gaps and closed forests, large-sized and fores specialist ground beetle populations were smaller in canopy gaps. No significant influence of area and age of gap were found.
Communities of ground beetles (Coleoptera: Carabidae) and rove beetles (Coleoptera: Staphylinidae) and factors affecting them in boreal spruce forest canopy gaps
Keywords: Bioloģija; atvērumi; egļu meži; skrejvaboles; īsspārņi