Cisplatīna noteikšana asins plazmā, izmantojot šķidruma hromatogrāfijas - masspektrometrijas metodi - Trūpa, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2014)
Cisplatīns ir pirmais platīnu klases saturošais pretvēža medikaments.Šīs klases platīna kompleksi reaģē in vivo,saistās ar DNS un izraisa DNS šķērssaistīšanos, kas gala rezultātā izraisa šūnu apoptozi.Cisplatīns ir ķīmijterapijas zāles,kas tiek izmantotas,lai ārstētu dažādu veidu audzējus,ieskaitot galvas un kakla audzējus,urīnpūšļa,sēklinieku,dzemdes kakla audzējus, kā arī sīkšūnu plaušu audzējus.Darba mērķis ir,izmantojot jaunākās paaudzes šķidrumu hromatogrāfijas-masspektrometrijas iekārtu,noteikt cisplatīna daudzumu asins plazmā un noskaidrot cisplatīna farmakokinētiskos parametrus–Cmax,t1/2,CL,AUC,MRT un sadalījuma tilpumu(V) pacientiem ar plaušu vēzi,kuri saņēma ķīmijterapijas kursu ar intravenozo Cisplatīna infūziju.Iegūtie rezultāti liecina,ka visiem pacientiem maksimālā koncentrācija bija 2487,03 µg/mL,t1/2 33,98 h,V 139,81 L,AUC 49,59 mg-h/l,CL 3,06 L/h un MRT 48,93 h.Atslēgas vārdi:cisplatīns,šķidruma hromatogrāfijas–masspektrometrijas metode,farmakokinētika,farmakodinamika

Cisplatin is a first platinum-based class anticancer drug. This class of platinum complexes response in vivo, binds to DNA and DNA causing crosslinking which ultimately results in cell apoptosis. Cisplatin is a chemotherapy drug that is being used to treat different cancer types, including head and neck tumors,bladder,testicular,cervical tumors,and small cell lung tumor. The aim of the work is using the latest generation liquid chromatography - mass spectrometry equipment to determine the amount of cisplatin in plasma and clarify the pharmacokinetic parameters of cisplatin-Cmax,t1/2,CL,AUC,MRT and distribution volume(V) of the patients with lung cancer,who treated with chemotherapy regimen with intravenous cisplatin infusion.The results showed that all patients had a maximum concentration of approximately-2487.03 µg/mL,t1/2 33.98 h,V 139.81 L,AUC 49.59 mg-h/l,CL 3.06 L/h and MRT 48.93 h. Key words:cisplatin,liquid chromatography-mass spectrometry method,pharmacokinetic,pharmacodynamics
Determination of cisplatin using liquid chromatography - mass spectrometry in blood plazma
Keywords: Farmācija