Plaušu ventilācija un gāzu maiņa veloergometriskas slodzes laikā ar kāju oklūziju - Šmite, Zane (Latvijas Universitāte, 2014)
Darbā tika pētīts, vai kāju oklūzija zemas intensitātes slodzes laikā ietekmē plaušu ventilāciju un gāzu maiņu un vai adaptācijas reakcijas ir līdzīgas submaksimālas slodzes radītām izmaiņām. Darba mērķis bija noskaidrot kāju akūtas oklūzijas slodzes laikā ietekmi uz plaušu ventilāciju un gāzu maiņu. Pētījumu uzsāka 12 vīrieša dzimuma dalībnieki, no kuriem atlasīja sešas personas ar VO2max (skābekļa patēriņa maksimums) virs 56 mL/kg/min. Turpmākajā pētījumā personas veica trīs dažādus veloergometriskas slodzes testus: 70% no VO2max , 30% no VO2max un 30% no VO2max + abu kāju oklūzija. Viens slodzes tests sastāvēja no 5 min miera perioda, 10 min garas veloergometriskas slodzes un 15 min atpūtas perioda. Oklūzijas radīšanai izmantoja manšetes, kurās radīja 100-110 mmHg lielu spiedienu. Tika secināts, ka kāju akūtas oklūzijas ietekmē palielinās VO2 (skābekļa patēriņš) un VE (plaušu ventilācija), tomēr zemas intensitātes slodze apvienota ar kāju oklūziju nerada tik lielas plaušu ventilācijas un gāzu maiņas izmaiņas kā submaksimāla (70% no VO2max) slodze.

The study examined whether limb occlusion during low intensity exercise affects ventilation and gas exchange and if adaptation reaction is similar to changes induced by submaximal intesity exercises. The aim was to establish the impact of acute limb occlusion on pulmonary ventilation and gas exchange. 12 male participants took part in this study, six individuals with VO2max (maximum oxygen consumption) above 56 mL/kg/min were selected for further experiment. Participants did three veloergometry exercise tests: 70% of VO2max, 30% of VO2max and 30% of VO2max + occlusion of both legs. Each test consisted of a 5 min rest period, 10 min veloergometry exercise and 15 min recovery period. Cuff pressure between 100 and 110 mmHg was used to create limb occlusion. It was found that acute limb occlusion increases VO2 (oxygen consumption) and VE (pulmonary ventilation), but low intesity exercise combined with the occlusion of the legs causes less changes in pulmonary ventilation and gas exchange than submaximal (70% of VO2max) exercise.
Ventilatory and gas exchange responses to a veloergometric exercise with vascular occlusion
Keywords: Bioloģija