Ziemas un pavasara sezonas tipi Latvijā - Miķelsone, Aiva (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darbā „Ziemas un pavasara sezonas tipi Latvijā” veikta ziemas un pavasara sezonas klasifikācija tipos pēc ilggadīgiem meteoroloģisko novērojumu datiem, izmantojot 10 Latvijas meteoroloģisko novērojumu stacijas laika periodā no 1970./1971. gada līdz 1999./2000. gadam. Pētījums saistīts ar ziemas un pavasara sezonas rakstura kraso mainību ilggadīgā griezumā Latvijas teritorijā. Ziemas un pavasara sezonas tipu izdalīšana veikta, balstoties uz šo sezonu raksturīgākiem meteoroloģiskiem rādītājiem, kuri noteikti pēc galveno komponentu analīzes metodes. Katras sezonas klasifikācija tipos veikta pēc klāstera analīzes hierarhiskās metodes un, izmantojot neatkarīgo paraugkopu salīdzināšanas T – testa metodi, veikta ziemas un pavasara sezonas tipu statistiskā pārbaude. Maģistra darba kopējais apjoms ir 101 lappuse un tajā iekļautas 3 nodaļas ar 9 apakšnodaļām. Darbu papildina tabulas, attēli un dendrogrammas. Izmantojot statistikas metožu kopumu, ir izdalīti 5 ziemas sezonas tipi – silta, maiga, mērena, auksta un barga ziema un 6 pavasara sezonas tipi – agrs, silts un sauss; agrs, vēss un lietains; vidēji silts un sauss; vidēji vēss un lietains; vēls, silts un sauss; vēls, auksts un lietains pavasaris. Atslēgas vārdi: ziemas sezona, pavasara sezona, tipi, Latvija, galveno komponentu analīze, klāstera analīze, T – tests.

The aim of the Master’s thesis “Types of winter and spring seasons in Latvia” is to classify winter and spring seasons by climatic types using data obtained from 10 meteorological stations across Latvia between 1970/1971 and 1999/2000. The study is an investigation of the sharp variation in the character of winter and spring seasons in Latvia over the long term. Winter and spring seasons were classified into types based on typical meteorological parameters as defined by the Principal Component Analysis method. Each season was classified into types using the Hierarchical Cluster Analysis method, and an Independent-Samples T – test of the different types was carried out to test the statistical differences between them. The study consists of 101 pages, divided into 3 chapters with 9 sub-sections. It is complemented with tables, figures and dendrograms. The results obtained by using statistical methods distinguish different types of winter and spring seasons. Five types of winter season were discerned: warm, mild, temperate, cold and severe winters, and six types of spring season: early, warm and dry; early, cool and rainy; averagely warm and dry; averagely cool and rainy; late, warm and dry; late, cold and rainy. Key words: winter season, spring season, types, Latvia, Principal component analysis, Cluster analysis, T – test.
Types of Winter and Spring Seasons in Latvia
Keywords: Ģeogrāfija