Psiholoģiskais romāns latviešu literatūrā (1920-1940): žanra poētika - Skutelis, Arturs (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētījums “Psiholoģiskais romāns latviešu literatūrā (1920–1940): žanra poētika” ir mēģinājums raksturot psiholoģiskā romāna žanra specifiku un izpausmes Latvijas pirmās brīvvalsts laikā. Pētījumā skatīti 10 romāni: Pāvila Rozīša “Divas sejas” (1921) un “Uguns ceļi” (1924), Kārļa Zariņa “Dzīvība un trīs nāves” (1921) un “Dārza māja” (1930), Jāņa Jaunsudrabiņa “Nāves deja” (1924) un “Ziema” (1925), Kārļa Ieviņa “Sievietes meklēšana” (1926), Ādolfa Ersa “Mīlestības varavīksne” (1930), Jāņa Veseļa “Dienas krusts” (1932) un Aīdas Niedras “Sieva” (1938). Pētījumā tiek definēts psiholoģiskā romāna žanrs, skaidroti latviešu prozas procesi 20. gadsimta 20.–30. gados, klasificētas 20. gadsimta 20.–30. gadu latviešu psiholoģisko romānu fabulas un varoņi, detalizēti raksturota šo romānu naratīva uzbūve un specifika.

The study paper “Psychological Novel in Latvian Literature (1920–1940): Poetics of Genre” is an attempt to pinpoint the specifics of the psychological novel genre in 20th century 20s–30s Latvian literature. Ten novels are studied: Pāvils Rozītis’s “Divas sejas” (Two Faces) and “Uguns ceļi” (Ways of Fire), Kārlis Zariņš’s “Dzīvība un trīs nāves” (Life and Three Deaths) and “Dārza māja” (Garden House), Jānis Jaunsudrabiņš’s “Nāves deja” (Dance of Death) and “Ziema” (Winter), Kārlis Ieviņš’s “Sievietes meklēšana” (Search for a Woman), Ādolfs Erss’s “Mīlestības varavīksne” (Rainbow of Love), Jānis Veselis’s “Dienas krusts” (Cross of the Day) and Aīda Niedra’s “Sieva” (Wife). Paper defines the psychological novel, describes Latvian prose in 20th century’s 20s–30s, charecterizes analyzed novels’ stories, heroes and narrative structures.
Psychological novel in Latvian literature (1920-1940): poetics of genre
Keywords: Filoloģija; psiholoģiskais romāns; latviešu romāns; romāna vēsture; žanra poētika; 20. gadsimta 20.–30. gadu latviešu proza