Krimināllietas iztiesāšanas tiešums un mutiskums - Jurkovskis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2024)
Šajā bakalaura darbā autors pēta tiesvedības vispārīgo noteikumu raksturojumu, proti no kā izriet iztiesāšanas vispārīgie noteikumi, kuru sastāvā ir tiešums un mutiskums. Tiešuma un mutiskuma, kā vispārīga iztiesāšanas noteikuma tiesisko regulējumu, noteikuma vēsturi, attīstību un vietu mūsdienu tiesībās, tiešuma un mutiskuma ievērošanas problemātiku iztiesāšanā parastajā procesā, rakstveida procesā un iztiesāšanā bez pierādījumu pārbaudes, kā arī tiešuma un mutiskuma neievērošanas sekas. Pirmajā nodaļa autors apskata tiesvedības vispārīgo noteikumu raksturojumu, no kā izriet iztiesāšanas vispārīgie noteikumi un to uzskaitījumu. Tiesvedības vispārīgo noteikumu pētīšanai autors izmanto tiesību aktus, kā piemēram, Kriminālprocesa likumu, kā arī zinātnisko literatūru par apskatāmajiem jautājumiem. Otrajā nodaļā autors pēta tiešuma un mutiskuma, kā vispārīga iztiesāšanas noteikuma jēdzienu, izmantojot un analizējot Kriminālprocesa likumā norādīto skaidrojumu, kā arī salīdzinot un aprakstot citu juridiskās nozares pārstāvju viedokļus par tēmu. Otrajā nodaļā autors pēta arī tiešuma un mutiskuma vēsturisko izcelsmi un noteikuma attīstību līdz mūsdienām. Trešajā nodaļā autors apskata tiešuma un mutiskuma ievērošanas problemātiku iztiesāšanā parastajā procesā, rakstveida procesā un iztiesāšanā bez pierādījumu pārbaudes. Autors, pētot problemātiku, izmanto zinātnisko literatūru un pētījumus par apskatāmo jautājumu, papildus autors trešajā nodaļā atsaucas uz savu pieredzi strādājot Rīgas pilsētas tiesā. Ceturtā nodaļa ir par tiešuma un mutiskuma neievērošanas sekām, un kā noteikuma neievērošana var novest pie procesuālā pārkāpuma vai rezultēties ar nelabvēlīgu spriedumu neievērojot tiešumu un mutiskumu. Pētot tiešuma un mutiskuma neievērošanas sekas autors atsaucas un analīzē Latvijas Republikas Augstākās tiesas un Eiropas cilvēktiesību tiesas spriedumus un lēmumus. Autors secina, ka tiešums un mutiskums ir iztiesāšanas vispārīgais noteikums, kas nodrošina lietas iztiesāšanas taisnīgumu un objektivitāti. Šo principu ievērošana veicina pierādījumu pareizu novērtēšanu, pušu efektīvu piedalīšanos procesā un taisnīga un likumīga lēmuma pieņemšanu.

This bachelor's thesis explores the general principles of legal proceedings, from which derive the general principles of the trial, including directness and orality. The author examines the legal regulation, history, development, and place of directness and orality as general principles of the trial in modern law. The thesis also analyzes the issues of observing directness and orality in ordinary proceedings, written proceedings, and proceedings without examination of evidence, as well as the consequences of non-observance of directness and orality. In the first chapter, the author reviews the characteristics of the general principles of legal proceedings, from which derive the general principles of the trial and their enumeration. To study the general principles of legal proceedings, the author uses legal acts, such as the Criminal Procedure Law, as well as scientific literature on the topic under consideration. In the second chapter, the author examines the concepts of directness and orality as a general principle of the trial using and analyzing the explanation provided in the Criminal Procedure Law, as well as comparing and describing the views of other legal professionals on the topic. In addition, the author examines the historical origins of directness and orality and the development of the principle to the present day. The third chapter examines the issues of observing directness and orality in ordinary proceedings, written proceedings, and proceedings without examination of evidence. In studying the issues, the author uses scientific literature and research on the topic under consideration. Additionally, in the third chapter, the author draws on his experience working at the Riga City Court. The fourth chapter deals with the consequences of non-observance of directness and orality and how non-observance of the principle can lead to a procedural violation or result in an unfavorable judgment due to non-observance of directness and orality. In studying the consequences of non-observance of directness and orality, the author refers to and analyzes the judgments and decisions of the Republic of Latvia Supreme Court and the European Court of Human Rights. The author concludes that directness and orality are fundamental principles of the trial that ensure the fairness and impartiality of the proceedings. The observance of these principles contributes to the proper assessment of evidence, the effective participation of the parties in the proceedings, and the making of a just and lawful decision.
The directness and orality of the trial of a criminal case
Keywords: Juridiskā zinātne; tiešums; mutiskums; kriminālprocess; sekas; problemātika