Mutes vēža izpratne izvēlētās Latvijas iedzīvotāju grupas vidū - Samadi Razlighi, Laleh (Latvijas Universitāte, 2025)
ABSTRAKTS Mutes dobuma vēzis ir pieaugoša globāla sabiedrības veselības problēma, kas bieži tiek saistīta ar tabakas un alkohola lietošanu, kā arī cilvēka papilomas vīrusa (CPV) infekciju. Neraugoties uz saslimstības pieaugumu, īpaši jauniešu vidū, sabiedrības informētības līmenis joprojām ir zems. Šī pētījuma mērķis ir novērtēt izvēlētas Latvijas jauniešu un gados jaunas populācijas informētību par mutes dobuma vēzi, tā riska faktoriem, simptomiem un profilakses iespējām. Šis šķērsgriezuma pētījums tiks veikts izmantojot strukturētu anketu, kas tiks izplatīta tiešsaistē un klātienē. Rezultāti palīdzēs identificēt zināšanu trūkumus un sniegs pamatu turpmākām sabiedrības veselības iniciatīvām agrīnai mutes dobuma vēža atklāšanai un slimības sloga mazināšanai.

Oral cancer is a growing global health concern, often linked to tobacco, alcohol, and HPV infections. Despite the rising incidence, particularly among young adults, awareness remains low. This study aims to assess the level of awareness regarding oral cancer, its risk factors, symptoms, and prevention among selected population of young adults in Latvia. A cross-sectional survey will be conducted using a structured questionnaire distributed online and in person. Findings will help identify knowledge gaps and inform future public health interventions to improve early detection and reduce disease burden.
Oral cancer awareness among selected Latvian population
Keywords: Medicīna; Oral cancer; Awareness; Oral cancer screening; Risk factors; Latvia