Biomarķieru un farmaceitisko savienojumu noteikšana notekūdeņos ar nanoplūsmas šķidruma hromatogrāfijas – masspektrometrijas metodi - Prikulis, Arvis (Latvijas Universitāte, 2024)
Biomarķieru un farmaceitisko savienojumu noteikšana notekūdeņos ar nanoplūsmas šķidruma hromatogrāfijas - masspektrometrijas metodi. Prikulis A., zinātniskais vadītājs Dr. chem., prof. Bartkevičs V. Maģistra darbs, 46 lappuses, 19 attēli, 8 tabulas, 58 literatūras avoti. Latviešu valodā. Darba gaitā analizēti notekūdeņu paraugi no dažādām Latvijas pilsētu (Bauska, Daugavpils, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Liepāja, Limbaži, Madona, Rēzekne, Rīga, Salaspils, Saldus, Talsi, Tukums, Valmiera un Ventspils) notekūdeņu attīrīšanas stacijām. Pielietojot nano-plūsmas šķidruma hromatogrāfijas – Orbitrap masspektrometriijas metodi tika veikts populācijas biomarķieru un farmaceitisko līdzekļu koncentrāciju monitorings 24 mēnešu garumā notekūdeņos. Novērotas dažādas tendences biomarķieru koncentrācijās un novērtētas korelācijas vērtības.

Determination of biomarkers and pharmaceuticals in urban wastewaters using nano flow liquid chromatography- mass spectrometry. Prikulis A., supervisor Dr. Chem., prof. Bartkevičs. Masters thesis, 46 pages, 19 figures, 8 tables, 58 literature references. In Latvian. In the course of the work, wastewater samples from various wastewater treatment plants in 16 Latvian cities (Bauska, Daugavpils, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Liepāja, Limbaži, Madona, Rēzekne, Rīga, Salaspils, Saldus, Talsi, Tukums, Valmiera un Ventspils) were analyzed. The content of biomarkers and pharmaceuticals in wastewater samples was monitored for 24 months employing nanoflow liquid chromatography – Orbitrap mass spectrometry. Various trends for biomarker concentrations and significant and insignificant correlation factors were observed.
Determination of biomarkers and pharmaceuticals in wastewaters using nano-flow liquid chromatography coupled to mass spectrometry
Keywords: Ķīmija; POPULĀCIJAS BIOMARĶIERI; NOTEKŪDEŅI; NANOPLŪSMAS ŠĶIDRUMA HROMATOGRĀFIJA; ORBITRAP MASSPEKTROMETRIJA; FARMACEITISKIE SAVIENOJUMI