Dzeramā ūdens ieguves veidi un ķīmiskā kvalitāte Medemciema teritorijā - Kokare, Alise (Latvijas Universitāte, 2016)
Dzeramā ūdens ieguves veidi un tā kvalitāte Latvijā nav pietiekoši labi izpētīta ārpus lielajām pilsētām, tādēļ trūkst datu par dzeramā ūdens atbilstību ES direktīvām un MK noteikumiem. Darba mērķis ir noskaidrot dzeramā ūdens ieguves veidus un ķīmisko kvalitāti Medemciema teritorijā un noteikt to atbilstību Ministru Kabineta noteikumiem Nr. 235. Bakalaura darbs sastāv no trīs daļām. Pirmajā daļā veikts literatūras apskats par pazemes un dzeramo ūdeņu izcelsmi, veidošanās apstākļiem, piesārņojumu un to kvalitātes uzraudzīšanas metodēm. Otrajā daļā raksturota Medemciema teritorija, dzeramā ūdens ieguves iespējas un to iespējamā kvalitāte, tostarp arī izmantotās metodes un materiāli, kas tika pielietoti pētījuma gaitā. Trešajā daļā veikta analīze par iegūtajiem rezultātiem un iedzīvotāju aptaujām. Pētījuma gaitā atklāts, ka Medemciema teritorijā apsekotajās saimniecībās galvenais dzeramā ūdens iegūšanas veids ir dzītās akas jeb spices. Veicot ķīmiskās analīzes dzeramā ūdens paraugiem, noskaidrots, ka ķīmisko kvalitāti Medemciema teritorijā visvairāk ietekmē slāpekļa savienojumi, ūdens cietība, krāsainība un kopējā dzelzs saturs.

The sources and quality of drinking water in Latvia is not enough researched outside the big cities. Because of that there are missing data about drinking water compliance with the European Union Directives and regulations of Latvian Cabinet of Ministers. The aim of the research is to find out the sources of drinking water and its chemical quality in the village of Medemciems and compare data to European Union Directive and adopted laws in Latvia. The bachelor work consists of 3 parts. The literature review is about groundwater and drinking water properties, protection, pollution and it’s monitoring. The second part explains used methods and materials in the research as well as characterizes territory of the field case in Medemciems. The third part consists of results and analysis of the findings. The study found that in the village of Medemciems households in the surveyed area as main drinking water source uses bore wells. Results of chemical analysis shows that in the drinking chemical quality of water samples is most affected by nitrogen compounds, water hardness, color of water and total iron content.
Drinking water sources and chemical quality in Medemciems territory
Keywords: Vides zinātne; dzeramais ūdens; Medemciems; ķīmiskie rādītāji; gruntsūdens; spice