Darbinieku nomas tiesiskais institūts - Parfjonovs, Kirills (Latvijas Universitāte, 2016)
Nodarbinātības problēma vienmēr bijusi aktuāla Latvijas Republikā. Lai pēc iespējas efektīvāk cīnītos ar bezdarba līmeni, ir jāmeklē jauni tiesību risinājumi. Lielu lomu bezdarba līmeņa mazināšanā spēlē veiksmīgs pagaidu darba attiecību regulējums. Darba mērķis ir noskaidrot personu loku, kas ir tiesīgi nodarboties ar darbinieku nomu, analizēt pašlaik pastāvošo darbinieku nomas tiesisko regulējumu, rast risinājumus tā uzlabošanai un noskaidrot, kā tiek regulēta darbinieku noma citās valstīs. Darba gaitā autors izstrādāja pārskatu par prasībām, kas jāievēro pagaidu darba aģentūrām, noskaidroja, kādas valsts iestādes kontrolē pagaidu darba aģentūru darbību un kā ir uzlabojami to rezultāti, rada skaidrojumus terminiem „pagaidu darba aģentūra” un „darbinieku noma”, noskaidroja kā tiek regulēta pagaidu darba aģentūru darbība citās valstīs un nonāca pie secinājuma, ka pēc esošā Darba likuma regulējuma nav iespējams maksimāli reducēt bezdarba līmeni un gūt lielākus nodokļu un nodevu ienākumus.

Employment has always been a topical problem in the Republic of Latvia. In order to effectively combat unemployment, it is necessary to look for new legal solutions. A successful temporary labor relations regulation plays an important role in reducing unemployment. The purpose of the thesis is to identify persons who are allowed to lease a staff, to analyze the currently existing staff leasing legal regulation, to find solutions to improve it and find out how staff leasing is regulated in other countries. When conducting the thesis, the author implemented a review of the requirements for the use of temporary agency work, identified state institutions which control the work of temporary employment agencies and how to improve the results, explained the meaning of terms: "temporary work agency" and "staff leasing", found out the regulation of temporary employment agencies in other countries and came to the conclusion that it is impossible to reduce the unemployment and earn more tax income with existing Labor law.
The legal institute of employee leasing
Keywords: Juridiskā zinātne