SEPA - Vienota eiro maksājumu zona sistēmas attīstības perspektīvas - Mišins, Maksimilians (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbs „SEPA - Vienota eiro maksājumu zona sistēmas attīstības perspektīvas” iekļauj sevī tādu jēdzienu ka „nauda”, „maksājumu sistēma”, „bezskaidras naudas norēķini” izpēti. Īpaša uzmanība ir veltīta maksājumu sistēmu klasifikācija pēc norēķinu noregulēšanas principa un ar katru no sistēmu tipu saistītiem riskiem. Darbā tiek iekļauta informācija par galvenajām Eirozonas maksājumu sistēmām – TARGET2 un EBA Clearing, kuras piedāvātie klīringa norēķinu noregulēšanas pakalpojumi ir izmantoti SEPA maksājumu veikšanai. Tiek pētīts arī SEPA jēdziens, kā arī SEPA rašanas iemesli, priekšnoteikumi un mērķi, piedāvātie produkti un darbībā izmantotie standarti, tai skaitā arī IBAN, BIC un XML standarti. Darbā ir iekļauti statistiskie dati no ECB, Latvijas Bankas, SWIFT un citiem publiskiem avotiem, kuri palīdz radīt priekšstatu par mūsdienīgo maksājumu vides arhitektūru.

The following work „SEPA – Single Euro Payments Area system development perspectives” includes clarification of such terms as “money”, “payment system”, “cashless payments”. Special attention has been paid to classification of payment systems by means of payment finalization and related risks. The work includes information on Eurozone largest payment systems – TARGET2 and EBA Clearing, which provides clearing services to SEPA participants of SEPA schemes. SEPA term is also clarified, as well as SEPA foundation reasons and tasks which are to be achieved by implementation of this project. The work provides insight into SEPA products and standards, such as IBAN, BIC and XML. In order to provide complete view of modern payment environment architecture, the work includes statistical data acquired from such sources as ECB, Bank of Latvia, SWIFT and other public sources.
SEPA - Single Euro Payments Area System Development Perspectives
Keywords: Ekonomika