Speciālais subjekts - Pakalne, Līga (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs „Speciālais subjekts – ārstniecības persona” balstīts uz krimināltiesību teorētiskajiem jautājumiem par ārstniecības personu un tās nodarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem ārstniecības jomā, analizējot tos. Konkretizējot noziedzīgus nodarījumus ārstniecības jomā, kur subjekts ir speciālais – ārstniecības persona, pētot tās tiesības un pienākumus. Šāda tēma izvēlēta, jo veselības, tātad arī dzīvības intereses ir viena no galvenajām lietām, kuras dzīvē jāaizstāv. Ir svarīgi zināt, vai ārstniecības persona ir atbildīga, par kādiem pārkāpumiem tā ir jāsoda, kā arī kur sākas ārsta nolaidība un pienākumu nepienācīga pildīšana. Tēma, autoresprāt, ir aktuāla, ņemot vārā pacientu sūdzību skaitu pēdējo gadu laikā. Bakalaura darbs sastāv no trīs nodaļām. Pirmā nodaļa ir balstīta uz speciālā subjekta vispārīgu raksturojumu, analizēti dažādu autoru viedokļi, pēc kādām pazīmēm var klasificēt speciālo subjektu. Otrā nodaļa veltīta ārstniecības personas raksturojumam, ārstniecības profesionālo pienākumu nepienācīgas pildīšanas analīzei un šīs personas pienākumiem un tiesībām. Trešajā nodaļā autors sīkāk analizējis noziedzīgos nodarījumus, kur speciālais subjekts var būt tikai ārstniecības persona. Saskaņā ar Krimināllikuma 135.pantu subjekts var būt vispārīgs – 14 gadu vecumu sasniegusi pieskaitāma persona, tāpēc autors analizējis tikai šī panta 1.daļu, kur subjekts var būt tikai ārstniecības persona. Analizēti arī Krimināllikuma 139.pants par cilvēka nelikumīgu audu un orgānu izņemšanu, Krimināllikuma 155.pants par personas nelikumīgu ievietošanu psihiatriskajā slimnīcā. Rakstot autore iedziļinājusies Latvijas un ārzemju tiesu praksē un speciālajos normatīvajos aktos.

Bachelor work „Special subject - medical practitioner" dedicated to criminal theoretical issues related to the treatment of personal damage crimes in the healthcare sector, the identification and analysis. Focus on a specific subject's understanding of medical practitioner to professional responsibilities and rights. Such a theme of choice in health, and therefore also has interests in life is one of the most important of which people have to defend. It is important to know under what circumstances and for which doctors can be blamed for his conduct negligent. Theme, the author thinks, is currently, to be based on the number of patient complaints about medical practitioners performing their duties. Bachelor work consists of three chapters. The first chapter is devoted to special subjects general characteristics by which properties of the various authors are classified. The second section is devoted to treatment of practitioner characteristics, professional negligence of its filling, analyzes these professional obligations. The third chapter the author has focused on the offenses for which the specific subject can only be a medical practitioner - in accordance with the Criminal 135th shall be liable for an abortion without the offense of unauthorized medical practitioner may be held by any individual, includes the person who has reached fourteen years of age, the author considered only the first paragraph, which provides for liability for unauthorized abortion in pregnant offense committed by a person who have the right to do, so - medical practitioner. A further analysis of the following offenses: human tissue and organs of unlawful removal (article 139 of the Criminal Law), unlawful placement in a psychiatric hospital (article 155 of the Criminal Law). Writing the work the author has included Latvian and foreign experience and comparison of special legislation.
Special subject
Keywords: Juridiskā zinātne