Drošas medikamentu ievadīšanas stratēģijas intensīvās terapijas nodaļā - Otto, Monika (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir „Drošas medikamentu ievadīšanas stratēģijas intensīvās terapijas nodaļā”. Tā aktualitāte ir pamatota ar literatūras par medikamentu ievades kļūdām un intensīvās terapijas nodaļu medikamentozās ārstēšanas specifiku datiem, apskatītas aprakstītās stratēģijas šo kļūdu mazināšanai. Būtiska daļa no ar medikamentu ievadi saistītām kļūdām var tikt novērsta, ieviešot praksē jau zināmas drošas medikamentu ievadīšanas stratēģijas. Pētījuma mērķis:Noskaidrot drošas medikamentu ievadīšanas stratēģijas intensīvās terapijas nodaļā. Pētniecības uzdevumi ir analizēt literatūru un P. Benneresmāszinības teoriju, izstrādāt pētījuma instrumentu, iegūt, apkopot un analizēt datus, un formulēt secinājumus. Pētījuma jautājums:Kādas ir drošas medikamentu ievadīšanas stratēģijas intensīvās terapijas nodaļā? Pētījuma veids:Kvalitatīvais pētījums. Pētījuma instruments:Daļēji strukturēta intervija ar 14 jautājumiem, tās respondenti – 7 Intensīvas terapijas nodaļas māsas. Pētījuma secinājumi uzskaita praksē pielietās drošas medikamentu ievadīšanas stratēģijas un norāda uz noteiktiem medikamentu ievades kļūdu risku iespējami paaugstinošiem apstākļiem.Vājāk izprasti, ar medikamentu ievadīšanas kļūdu risku saistītie aspekti irmedikamenta ievades ātruma un ievadīšanas veida nozīme ordinācijās un medikamenta identifikācijas veikšana pirms sagatavošanas ievadīšanai. Konstatētasarī netiešas norādes uz darba organizācijas pētījumā neidentificētiem trūkumiem. To rezultātā izpildītājiem nav pilnībā optimālas izpratnes par veicamajiem pienākumiem. Atslēgas vārdi: Droša medikamentu ievadīšana, intensīvās terapijas nodaļa, kļūdas

The topic of the bachelor's thesis is „Safe drug administration strategies in the intensive care unit”. It’s relevance is substantiated by the literature on medication administration errors and data on the specifics of medical treatment in intensive care units, the described strategies for mitigating these errors are reviewed. A significant proportion of medication administration errors can be prevented by implementing known safe medication administration strategies. Aim of the study: To identify safe medication administration strategies in the intensive care unit. The tasks of the research are to analyze the literature and P. Benner's nursing theory, to develop a research instrument, to obtain, collect and analyze data, and to formulate conclusions. Research Question: What are safe medication administration strategies in the intensive care unit? Type of research:Qualitative research. Research instrument: An partially structured interview with 14 questions, respondentsin this research – 7nurses of the intensive care unit. The findings of the study list safe medication administration strategies used in practice and point to certain conditions that may increase the risk of medication administration errors. Less well understood are two aspects related to the risk of medication administration errors. The importance of the speed and method of administration of the medication in surgeries and the identification of the medication before preparation for administration. Indirect indications of weaknesses not identified in the work organization study were also found. As a result, the performers do not have a fully optimal understanding of the duties to be performed. Key words:Safe medication administration, intensive care unit, errors.
Safe drug administration strategies in the intensive care unit
Keywords: Medicīna; Droša medikamentu ievadīšana; intensīvās terapijas nodaļa; kļūdas; pacientu drošība