Biopolimēra izmantošana mikroaļģu biomasas atgūšanai no suspensijas notekūdeņos - Naglis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2025)
Notekūdeņu attīrīšanas optimizācija uzlabotu vides un sabiedrības veselību, un ļautu pilnvērtīgāk atkārtoti izmantot resursus. Tāpēc, šī darba mērķis ir, ar bioflokulanta palīdzību, optimizēt dažādas izcelsmes notekūdeņu attīrīšanu, pārbaudot vairāku mikroaļģu sugu efektivitāti, kā rezultātā tiktu atgūts augstvērtīgs blakusprodukts – biomasa. Pētījuma rezultāti, kas iegūti veicot optiskā blīvuma mērījumus, novērtējot floku nosēšanās ātrumu, mērot zeta potenciālu, liecina, ka notekūdeņu attīrīšana ar mikroaļģēm ir efektīva, un bioflokulanta izmantošana veicina biomasas atgūšanu, jo palielina šūnu flokulācijas efektivitāti par vairāk kā 97% un palielina sedimentācijas ātrumu. Taču bioflokulanta efektivitāte ir atkarīga no tā devas, mikroaļģu sugas un koncentrācijas, kā arī notekūdeņu veida.

Optimizing wastewater treatment would improve environmental and public health and allow more efficient reuse of resources. Therefore, the aim of this work is to optimize the treatment of wastewater using a bio-flocculant by testing the efficiency of several microalgae species, resulting in the recovery of biomass. The results of the study, obtained by optical density measurements, floc settling velocity, zeta potential measurements, show that wastewater treatment with microalgae is effective and the use of bio-flocculant contributes to biomass recovery by increasing the flocculation effectiveness by more than 97% and increasing the sedimentation rate. However, the effectiveness of the bio-flocculant depends on the doses, the species and concentration of the algae and the type of wastewater.
Application of a biopolymer for recovery of microalgal biomass from suspension in wastewater
Keywords: Bioloģija; Notekūdeņi; Mikroaļģes; Biomasa; Optimizācija; Bioflokulants