Dažādu optisko aberāciju radītā apmiglojuma salīdzinājums - Grāvele, Laura (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts uz 36 lapaspusēm latviešu valodā. Tas satur 17 attēlus, 6 tabulas un 50 literatūras atsauces. Darba mērķis: noskaidrot, kādam jābūt dažādu aberāciju daudzumam, lai stimuls izskatītos vienādi miglains. Darba uzdevumi: izveidot optisko sistēmu; izstrādāt eksperimenta metodiku; izvēlēties eksperimenta dalībniekus; ģenerēt un izmērīt aberācijas. Metode: tika izmantota konstanto stimulu metode. Eksperimentā piedalījās trīs dalībnieki. Rezultāti: katrai aberācijai ir sava RMS vērtība; katrai aberācijai ir nepieciešams savs aberāciju daudzums, lai attēls būtu vienādi miglains; salīdzinot ar sfērisko aberāciju pārējās aberācijas, vislielākais apmiglojuma apjoms ir nepieciešams komai. Atslēgas vārdi: aberācijas, konstanto stimulu metode, RMS vērtība, apmiglojuma apjoms, progresīvās lēcas.

Bachelor work has been written on 36 pages in latvian. It contains 17 pictures, 6 tables and 50 sources of literature. Purpose: to determine what is the required amount of different aberrations so that a stimulus looks equally blurred. Tasks: to mount the optical setup; to choose methodology of the experiment; to select the subjects to be enrolled in the experiment; to generate and measure aberrations. Method: the method of constant stimuli was used in the experiment. Three subjects were enrolled in the experiment. Results: Each aberration has its own amount so that the stimulus looks equally blurred. If all aberrations are compared to the spherical aberration the largest amount is required in the case of coma. Key words: aberrations, the method of constant stimuli, the RMS value, the level of blur, power progressive lenses.
Comparison of blur caused by different types of optical aberrations
Keywords: Fizika