Eiropas Savienības jauniešu bezdarba ietekmējošo faktoru analīze un īstenotas darba tirgus politikas novērtējums - Karevs, Artjoms (Latvijas Universitāte, 2025)
Augsts jauniešu bezdarba līmenis ir viena no Eiropas Savienības sociālekonomiskām problēmām. Rādītāji dažādās ES valstīs būtiski pārsniedz kopējo bezdarba līmeni vairāk kā 2 reizēs. Ar aktīvo darba tirgus politiku mēģina mazināt šo efektu. Šajā darbā tiek apskatīta makroekonomisko rādītāju un aktīvas darba tirgus politikas ietekme uz jauniešu bezdarbu gan ES līmenī, gan reģionu un dzimuma šķērsgriezumā. Pētījuma mērķis ir novērtēt makroekonomisko faktoru ietekmi uz jauniešu bezdarbu, izvērtēt aktīvas darba tirgus politiku efektivitāti uz jauniešu bezdarba līmeņa samazinājumu. Pētījumā tika konstatēts, ka bezdarbs ir cieši saistīts ar makroekonomiskiem rādītājiem, jauno sieviešu bezdarba risks ir mazāks nekā vīriešiem ekonomisko ciklu pārmaiņu gadījumos, ne vienmēr aktīvas darba tirgus politikas instrumenti ir efektīvi.

Youth unemployment remains a major socio-economic issue in the EU, with rates often more than twice the overall unemployment level. Active labour market policies aim to reduce this gap. This study examines the impact of macroeconomic indicators and active labor market policies on youth unemployment both at the EU level and in a cross-section of regions and gender. The aim is to evaluate the impact of economic conditions and the effectiveness of active measures. The study found that unemployment is closely related to macroeconomic indicators. Young women face lower unemployment risks than men during economic shifts, and not all active policy tools are effective.
Analysis of factors influencing youth unemployment in the European Union and an evaluation of labour market policies
Keywords: Ekonomika; jauniešu bezdarbs; aktīva darba tirgus politika; jauniešu nodarbinātība; paneļu datu analīze