Strenču pieledāja baseina paleoģeogrāfiskā attīstība - Līcis, Aivars (Latvijas Universitāte, 2006)
Aivars Līcis, 2006. Strenču pieledāja baseina paleoģeogrāfiskā attīstība. Latvijas Universitāte, Rīga, 47 lpp. Bakalaura darbs dabaszinātņu bakalaura grāda iegūšanai ģeogrāfijā. Latvijas mūsdienu reljefa izveidošanās procesā galvenā loma ir bijusi ledāja darbībai - gan tam uzvirzoties, gan atkāpjoties no Latvijas teritorijas. Tā deglaciācijas gaitā kušanas ūdeņu veidotās reljefa formas aizņem lielu valsts teritorijas daļu. Viena no ledāja kušanas ūdeņu veidotajām reljefa formām ir glaciolimniskie līdzenumi, kas pārsvarā izvietoti Latvijas zemieņu rajonos. Šajā darbā ir raksturota pieledāja baseinu izveidošanās, to veidotās reljefa formas un nogulumi, kā arī baseinu izplatība Latvijā un pasaulē. Balstoties uz šo informāciju ir veikta lielākā Ziemeļvidzemes ledāja kušanas ūdeņu baseina - Strenču pieledāja baseina attīstības gaitas rekonstrukcija, analizēti tā teritorijā izveidojušies nogulumi un reljefa formas. Galvenais darba rezultāts ir detalizētais baseina teritorijas reģionālais pētījums, kā arī dažādu autoru un darba gaitā veikto pētījumu rezultātu integrācija, rekonstruējot Strenču pieledāja baseina paleoģeogrāfisko attīstību. Darba kopējais apjoms ir 47 lappuses, tajā skaitā 20 attēli, darbam ir 3 pielikumi ar 2 tabulām, 16 fotogrāfijām un 5 kartēm. Bibliogrāfijas saraksts satur 19 publicētās literatūras, 3 nepublicētās un 3 interneta avotus, kā arī 7 izmantoto topogrāfisko karšu nomenklatūru. Atslēgas vārdi: pieledāja baseins, glaciolimniskie nogulumi, krasta līnija, baseina līmenis Sedas līdzenums, Ziemeļvidzeme, Latvija

Aivars Licis, 2006. Paleogeographycal development of The Strenči Proglacial Basin. University of Latvia, Riga, p 45. The main role in formation of Latvia’s recent topography had last Scandinavian ice sheet, particulary its peripheral cover. Significant was processes occuring during transgression and regression of the glacier. Land forms created by ice meltwaters cover large part of Latvia. One of the most common type of glacioaquatic landforms are located in territory of glacial lowlands. There are described developement of proglacial basins, related landforms and sediments deposited by these basins as well as distribution of proglacial lakes over the Latvia and their comparison to similar landforms occuring in other regions of Last glaciation. According to this data, there has been made paleogeographycal reconstruction of Strenči ice-dammed lake- the largest one in North Vidzeme. The analysis of sediments and landforms of the Strenči proglacial basin are based on field investigations and bibliography. The main results of this paper are detailed regional research of the area of proglacial basin, and integration of research results of various authors, who have worked in this area, while reconstructing paleogeographical developement of the Strenči proglacial basin. The bachelor theses ilustrated by 20 figures. Attachment contains 3 appendices with 2 tables, 16 figures and 5 maps. The list of of bibliography includes 19 published and 3 unpublished titles and 3 Internet data sources and list of nomenclature of thopographical maps used in the theses. Keywords: proglacial basins, glaciolacustrine sediments, shore line, level of basin, Seda Plain, North Vidzeme, Latvia
Paleogeographycal Development of the Strenči Proglacial lake
Keywords: Ģeogrāfija