Etniskā identitāte, diskriminācijas uztvere un psiholoģiskā noturība etnisko minoritāšu vidū - Paniks, Mihails (Latvijas Universitāte, 2025)
Šī bakalaura darba mērķis ir izpētīt saistību starp etnisko identitāti, diskriminācijas uztveri un psiholoģisko noturību etnisko minoritāšu pārstāvju vidū. Darbā tiek analizēts, kā etniskās piederības izjūta ietekmē indivīda spēju pielāgoties stresa situācijām un pārvarēt sociālo spiedienu. Tika izvirzītas divas hipotēzes: (1) cilvēkiem ar vājāku etnisko identitāti ir augstāka diskriminācijas uztvere; (2) cilvēkiem ar spēcīgāku etnisko identitāti ir augstāka psiholoģiskā noturība. Pētījuma ietvaros tika aptaujāti 128 krievvalodīgie Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 60 gadiem. Tika izmantotas trīs validētas psiholoģiskās skalas: MEIM (etniskā identitāte), EDS (diskriminācija) un CD-RISC-25 (psiholoģiskā noturība). Rezultāti parādīja, ka starp etnisko identitāti un diskriminācijas uztveri nav statistiski nozīmīgas saistības, taču pastāv vidēji spēcīga pozitīva korelācija starp etnisko identitāti un psiholoģisko noturību. Starp diskriminācijas uztveri un noturību saistība netika konstatēta. Darbs atklāj, ka etniskā identitāte var kalpot kā iekšējs psiholoģiskais resurss un ir cieši saistīta ar indivīda emocionālo labklājību. Rezultāti norāda uz nepieciešamību stiprināt sociālo atbalstu un iekļaujošas politikas etnisko minoritāšu integrācijai.

The aim of this bachelor thesis is to explore the relationship between ethnic identity, perceived discrimination, and psychological resilience among representatives of ethnic minorities. The research investigates how the sense of ethnic belonging affects an individual’s ability to handling with stress and adapt to social pressure. Two hypotheses were formulated: (1) individuals with weaker ethnic identity experience higher levels of perceived discrimination; (2) individuals with stronger ethnic identity demonstrate greater psychological resilience. The empirical part of the study involved 128 Russian-speaking residents of Latvia aged 18 to 60. Three validated psychometric scales were used: MEIM (Multigroup Ethnic Identity Measure), EDS (Everyday Discrimination Scale), and CD-RISC-25 (Connor-Davidson Resilience Scale). The results revealed no statistically significant correlation between ethnic identity and perceived discrimination. However, a moderate positive correlation was found between ethnic identity and psychological resilience. No significant link was observed between perceived discrimination and resilience. Results suggest that ethnic identity can serve as an internal psychological resource that supports emotional well-being and stress adaptation. The study highlights the importance of strengthening social support and inclusive policies to promote successful integration and mental health among ethnic minorities in multicultural societies.
Ethnic Identity, Perceived Discrimination, and Psychological Resilience Among Ethnic Minorities
Keywords: Psiholoģija; Etniskā identitāte; Diskriminācija; Psiholoģiskā noturība; Etniskās minoritātes; Sociālais atbalsts