Atbildība par kukuļņemšanu un kukuļdošanu - Āboliņa, Iveta (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma ir „Atbildība par kukuļņemšanu un kukuļdošanu”, kura mērķis ir aplūkot un analizēt kukuļņemšanas un kukuļdošanas vēsturisko attīstību, kā tā ir attīstījusies un mainījusies laika gaitā, izpētīt to sastāva analīzi, kā arī salīdzināt, kāds regulējums un kādi sodi tiek piemēroti citās valstīs par kukuļošanu, identificējot galvenās atšķirības. Šī tēma tika izvēlēta tādēļ, jo kukuļošana, kā viens no izplatītākajiem korupcijas izpausmes veidiem, var būt nopietns drauds tiesu varas objektivitātei un sabiedrības uzticībai valsts institūcijām. Tā arī ir aktuāla problēma mūsdienu pasaulē, jo ar kukuļdošanu tiek veicināta netaisnība un sociālā nevienlīdzība cilvēku starpā, tādējādi mazinot sabiedrības ticību taisnīgumam un vienlīdzībai. Darbs sastāv no anotācijas latviešu un angļu valodā, ievada, trīs nodaļām, kurās ietilpst vairākas apakšnodaļas, kopsavilkuma, izmantotās literatūras un avotu saraksta, un pielikuma. Atslēgvārdi: Kukuļņemšana, kukuļdošana, kukuļošana, korupcija, kriminālatbildība.

The Bachelor’s thesis topic is “Liability for Taking and Giving Bribes”, the aim is to analyse and examine historical development of bribetaking and bribegiving, how it has developed and changed over time, to study the analysis of their elements and to compare what regulations and what penalties are applied for bribery in other countries by identifying the main differences. This topic has been chosen because bribery is one of the most widespread forms of corruption and can be a severe threat to the objectivity of the judiciary and society’s trust in state institutions. It is also a relevant problem in today’s world, because bribegiving promotes injustice and social inequality among people and therefore diminishing society’s faith in justice and equality. The work consists of an annotation in Latvian and English, an introduction, three chapters that include several sub-chapters, a summary, a list of the literature and sources used and appendice. Keywords: Bribetaking, bribegiving, bribery, corruption, criminal liability.
Liability for Taking and Giving Bribes
Keywords: Juridiskā zinātne; Kukuļņemšana; Kukuļdošana; Kukuļošana; Korupcija; Kriminālatbildība