Darbības vides funkcijas personāžu apziņas raksturošanā Romāna Polaņska filmās - Kondratjeva, Anita (Latvijas Universitāte, 2012)
Darba tēma ir „Darbības vides funkcijas personāžu apziņas raksturošanā Romāna Polaņska filmās.” Pētījuma problēma tiek izskatīta kā jautājums, ar kādu vizuālo tēlu palīdzību R. Polaņskis raksturo savu filmu galvenos varoņus, atklājot viņu apslēptās bailes, fobijas vai citu psihisko stāvokli. Pētījuma mērķis ir atklāt darbības vides funkciju pielietojumu galveno varoņu apziņas raksturošanā R. Polaņska filmās „Riebums” „Rozmarijas bērns” un „Īrnieks.” Teorētiskajā daļā tika izskatīta R.Polaņska biogrāfija, apziņas un naratīva jēdziena skaidrojums, kā arī K. Meca kino valodas koncepcija. Darba gaitā tika izmantotas divas pētniecības metodes - naratīva diskursa analīze un semiotiskā analīze. Iegūtie rezultāti atklāj darbības vides funkcijas galveno varoņu apziņas raksturošanā. Pētījuma secinājumi paredz detalizētu pētāmās problēmas iztirzāšanu un pētījuma mērķa atspoguļošanu. Darbs sastāv no 9 nodaļām un 13 apakšnodaļām, kā arī pielikumiem. Atslēgvārdi: darbības vide, dzīvoklis, apziņa, šausmu filma

The theme of research work is “Functioning of setting in characters’ consciousness description in Roman Polanski films.” The issue of research work is a question with what use of visual images R. Polanski describes his films’ main characters revealing their fear, phobias or another psychical conditions. The aim of research work is to reveal the functioning of setting in main characters’ consciousness description in R. Polanski films “Repulsion,” “Rosemary’s Baby” and “The Tenant.” In theoretical part covers the biography of R. Polanski, the definition of consciousness and narration as well as cinematic language conception of K. Metz. The methodological part encompasses different research methods used to collect and analyse information, such as narrative discourse analysis and semiotic analysis. The results reveal functioning of setting in main characters’ consciousness description. The conclusions of the research work provide a detailed analysis of research issue and reflection of the research aim. The work consists of 9 chapters and 13 subsections, and appendices. Key words: setting, apartment, consciousness, horror film
Functioning of setting in characters' consciousness description in Roman Polanski films
Keywords: Komunikācijas zinātne