Humīnskābju ekstraktu ietekmes novērtēšana uz cilvēka ādas šūnām in vitro - Silamiķele, Baiba (Latvijas Universitāte, 2014)
Humīnskābes (HS) ir viena no bioloģiski aktīvajām vielām, kas ietilpst dūņu sastāvā. Dūņas jau izsenis tiek izmantotas medicīnā un tām ir pozitīva ietekme uz ādu. Darbā tika pētīta vairāku HS ekstraktu ietekme uz ādas dermālajiem fibroblastiem, nosakot to proliferāciju, migrāciju un reaktīvo skābekļa formu (RSF) akumulāciju in vitro. Darba gaitā tika noteikts, ka HS ekstraktus zemās koncentrācijās no 0,5 – 10 μg/ml iespējams izmantot kosmētikas produktu sastāvos un balneoterapijā, lai novērstu nelabvēlīgas vides ietekmi uz ādu, kā arī to, ka HS ekstraktu ietekme uz dermālajiem fibroblastiem in vitro ir atkarīga no testēto humīnskābju koncentrācijām, to iegūšanas vietas un sastāva. Darbs tika izstrādāts P.Stradiņa KUS Šūnu Transplantācijas Centrā un LU Bioloģijas fakultātes Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas katedrā no 2012. gada septembra līdz 2014. gada maijam. Atslēgas vārdi: dūņas, humīnskābes, dermālie fibroblasti, proliferācija, migrācija, oksidatīvais stress

Humic acids (HA) are one of the biologically active compunds in therapeutic mud that play an important role in developing therapeutic properties. Therapeutic mud have been used in medicine and balneotherapy for many centuries for their overall positive influence on skin. In this study extracts of various HA were used to evaluate their effect on dermal fibroblasts by assessing proliferation rate, activity of migration and accumulation of reactive oxygen species (ROS) in their presence in vitro. It was determined that HA at low concentrations ranging from 0.5 – 10 μg/ml can be used in cosmetic preparations and in balneotherapy to prevent impact of harmful environment on skin from occurring. It was also established that HA extract effect on dermal fibroblasts is dependent on the concentration, extraction site and chemical composition of that extract. This study was done in Cell Transplantation Centre of P.Stradiņa CUH and University of Latvia, Faculty of Biology, Department of Microbiology and biotechnology from September 2012 to May 2014. Key words: therapeutic mud, humic acid, dermal fibroblasts, proliferation, migration,oxidative stress
In vitro testing of humic acid extracts on human dermal fibroblasts
Keywords: Bioloģija