Apikālā periodontīta sastopamības biežums un endodontikās ārstēšanas kvalitāte pieaugušo izvēlētā populācijā Latvijā - Khan, Sanchari (Latvijas Universitāte, 2022)
Apikālais periodontīts (AP) ir izplatīta hroniska iekaisuma slimība, kas izpaužas kā dinamiska organisma aizsargreakcija pret mikrobu infekciju zobu sakņu kanālu sistēmā. Pētījumi liecina, ka AP ir plaši izplatīts pieaugušajiem - vismaz viens zobs ar AP ir 27 - 80% pieaugušo (Kirkevang & Vaeth, 2019). AP ir tieša saistība ar sakņu kanālu ārstēšanas kvalitāti – nekvalitatīva ārstēšana tiek saistīta ar palielinātu AP izplatību (Chala et al., 2011; Meirinhos et al., 2020). Darba mērķis bija izpētīt apikālā periodontīta izplatību un endodontiskās ārstēšanas biežumu un kvalitāti izvēlētā Latvijas pieaugušo populācijā.

Apical periodontitis (AP) is a common chronic inflammatory disease that manifests as a dynamic host defense response to microbial infection within the root canal system. Epidemiological studies report AP as a widespread disease in the adult population having at least one tooth with AP ranging 27 - 80% (Kirkevang & Vaeth, 2019). The prevalence of AP has a direct connection by the quality of the root canal treatment (RCT) - inadequate RCT is significantly associated with AP (Chala et al., 2011; Meirinhos et al., 2020). The aim of this thesis was to investigate the prevalence of apical periodontitis (AP) and frequency and quality of endodontic treatment in selected adult Latvian population.
Periapical Status and Frequency and Quality of Endodontic Treatment in a Selected Adult Latvian Population
Keywords: Medicīna; apical periodontitis; prevalence of apical periodontitis; quality of root canal treatment; peri-apical index; periradicular pathology