Uzņēmējdarbības turpināšanas iespējas Latvijā uzņemumiem ar maksātnespējas pazīmi. - Tetere, Jana (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba tēma ir “Uzņēmējdarbības turpināšanas iespējas uzņēmumiem ar maksātnespējas pazīmi Latvijā”. Darba temats ir aktuāls, jo daudzi uzņēmumi kaut reizi ir saskārušies ar maksātnespējas pazīmi – nespēju noteiktā termiņā izpildīt saistības. Turklāt lielākā daļa no maksātnespējas problēmās nonākušajiem uzņēmumiem pēc tam nespēj atjaunot savu darbību un tiek likvidēti. Tā iemesli ir gan uzņēmuma vadītāju neprofesionālā rīcība, gan arī kreditoru neuzticēšanās uzņēmuma reorganizācijas plānam. Latvijā uzņēmumiem ar maksātnespējas pazīmi vai nu pasludina Maksātnespējas procesu un tie tiek likvidēti, vai arī ar kreditoru atbalstu sastāda Tiesiskās aizsardzības pasākumu plānu ar iespēju atjaunot uzņēmuma darbību. Pētījuma gaitā tiks izpētīti maksātnespēju ietekmējošie faktori, maksātnespējas situācijas iespējamie risinājumi, analizēti statistikas dati un veikta uzņēmumu vadītāju aptauja. Darba rezultātā izdarīti secinājumi un izstrādāti priekšlikumi uzņēmumu vadītājiem, valsts iestādēm un likumdevējam, lai palielinātu uzņēmumu maksātspējas atjaunošanas iespējas Latvijā.

Master’s thesis topic is „The Possibilities of Continuing Entrepreneurship for Companies with Features of Insolvency.” The topic is important because many companies have faced at least once the feature of insolvency - incapability to fulfill the liabilities in the appointed term. Besides most of the companies which have faced insolvency problems are not able to renew their activity and are liquidated. The reasons for this situation are both nonprofessional action of company leaders and creditors’ distrust of company reorganization plan. In Latvia for companies with features of insolvency either the Insolvency process is announced and they are liquidated or with the support of creditors the action plan of Legal protection with the possibility to renew activity of the company is prepared. During the research there will be investigated the factors which effect the insolvency, as well as possible solutions for insolvency situation, will be analyzed statistic data and made the inquiry of enterprise leaders. In the result of thesis there are made conclusions and elaborated suggestions for companies leaders, state institutions and legislator in order to increase the chances of companies’ financial solvency renewal in Latvia.
The Possibilities of Continuing Entrepreneurship for Companies with Features of Insolvency.
Keywords: Vadībzinātne; Maksātnespējas pazīme; Maksātnespējas process; Tiesiskās aizsardzības process; Reorganizācija