Latviešu valodas balsīgo troksneņu akustisks raksturojums - Čeirane, Solveiga (Latvijas Universitāte, 2011)
Promocijas darba „Latviešu valodas balsīgo troksneņu akustisks raksturojums” anotācija Kaut gan akustiskā fonētika vairs nav jauna zinātnes nozare Latvijā, šajā jomā joprojām ir maz pētījumu. Latviešu literārās valodas balsīgo troksneņu akustiskais apraksts latviešu valodniecībā ir novatorisks, tā rezultātus var salīdzināt tikai ar citu valodu pētījumiem ārzemēs. Promocijas darba mērķis ir iegūt pēc iespējas pilnīgu latviešu literārās valodas balsīgo troksneņu akustisko aprakstu, tādējādi arī uzkrāt datus latviešu valodas skaņu sistēmas akustiskajam aprakstam un latviešu literārās valodas akustiskajai datu bāzei. Pētījumā iegūtos rezultātus un mērījumu datus varēs izmantot runas automātiskas atpazīšanas sistēmās, fonētiskās un fonoloģiskās sistēmas aprakstā latviešu valodas gramatikā, mācību grāmatās un topošo filologu studijās. Atslēgas vārdi: balsīgie troksneņi, akustiskās pazīmes, balsīgie slēdzeņi, balsīgie spraudzeņi, fonoloģiskā klasifikācija

Annotation of promotion paper “Acoustic Characteristics of Voiced Noise Consonants of the Latvian Language” The Acoustic Phonetics is not a new branch of science in Latvia anymore; still there have not been many researches in this field. Until now, researches on vowels in the Latvian linguistics have prevailed, so acoustic description of voiced noise consonants is innovative. It could be compared only to researches of other languages abroad. The aim of the promotion paper is to make an acoustic description of voiced noise consonants of the Standard Latvian. These consonants are described by using acoustic features of stop consonants and fricatives, as well as phonological classification based on acoustic and articulary data. Another aim of the promotion paper is to collect data for the acoustic description of the sound system of the Latvian language and to build an acoustic database of the Standard Latvian. The data of measurements and the results of this research can be used for automatic speech recognition, also in description of phonetic and phonology system, in textbooks and in studies of philology. Key words: voiced noise consonants, acoustic characteristics, voiced stops, voiced fricatives, phonological classification
Acoustic Characteristics of Voiced Noise Consonants of the Latvian Language
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Valodniecība; Valodu un kultūras studijas, dzimtās valodas studijas un valodu programmas