Diferencēti norādījumi 5. klases skolēnu stāstu rakstīšanas prasmju attīstībai angļu valodas stundās - Madarāja, Annija Elizabete (Latvijas Universitāte, 2023)
Ņemot vērā katra skolēna prasmes, attīstību un individuālo izglītības procesa gaitu, angļu valodas mācību priekšmeta skolotājam ir svarīgi zināt, kā sekmīgi attīstīt un vērtēt stāstu rakstīšanas prasmes angļu valodas stundās, kā izmantot diferencētus norādījumus un kā palīdzēt katram skolēnam sasniegt mācību priekšmeta standartā noteiktos sasniedzamos rezultātus. Diplomdarba mērķis ir noskaidrot, kā diferencēti norādījumi var sekmēt 5. klases skolēnu stāstu rakstīšanas prasmju attīstību angļu valodas stundās. Pētījuma metode ir gadījuma pētījums vienas Rīgas ģimnāzijas 5. klasēs, kopā 46 skolēni, kuru skaitā ir skolēni ar zemu angļu valodas līmeni vai bez angļu valodas zināšanām. Darbā ir analizēta literatūra par stāstu rakstīšanas prasmēm, stāstu struktūru, diferenciāciju, rakstu darbu/stāstu vērtēšanas kritērijiem angļu valodas stundās. Darbā ir izstrādāti diferencēti norādījumi stāstu rakstīšanas uzdevumiem, kuru izvērtēšana tika veikta pēc noteiktiem kritērijiem un prasmēm, analizēti skolēnu darbi, kā arī skolēnu un skolotājas refleksija par šādu mācību procesu. Gadījuma pētījumā tika secināts, ka stāstu rakstīšana sekmē skolēnu intelektuālo izaugsmi un paplašina kognitīvo izaugsmi, kā arī uzlabo viņu angļu valodas prasmes un palīdz veidot nopietnāku skolēnu attieksmi pret mācībām un mācību satura apguvi. Rakstot stāstus, skolēni demonstrēja savas angļu valodas zināšanas; 3 klasēs bija redzami uzlabojumi temata apguves informācijas prasmju pielietošanai, taču vienā klasē uzlabojumi nebija. Stāstu rakstīšana palīdzēja skolēniem fokusēties mācību darbam, sekojot norādēm un nepieciešamo kritēriju iekļaušanai stāstā, un brīvā formātā parādīt apgūtā temata pielietojumu stāstā. Darbā ir iekļauti 60 pielikumi, to skaitā ir 36 skolēnu darbi, diferencēti norādījumi, darba uzdevumi un 1 anketa. Atslēgvārdi: angļu valoda, diferenciācija, vērtēšana, rakstīšana, stāsti, diferencēti norādījumi.

Taking into account the skills, development and individual path of the educational process of each student, it is important for the English language teacher to know how to successfully develop and assess story writing skills in English classes using differentiated guidelines to achieve learning outcomes defined in the educational standard for the subject of the English language. The aim of the Diploma Paper is to explore how differentiated guidelines can promote the development of story writing skills of Grade 5 students in the English language lessons. The research method is a case study carried out in the 5th grades of one Riga gymnasium, with a total of 46 students, including students with a low level of English language skills or with no previous knowledge of English. The author analysed the literature on story writing skills, story structure, differentiation, and options for evaluating stories in English lessons. In the framework of the study, differentiated instructions for story writing tasks were developed which were evaluated according to certain criteria and skills. The Paper includes analysis of students’ written works, students' and teacher’s reflection of such a learning process. The case study concluded that story writing supported students' intellectual growth and broadened their cognitive growth, as well as improved their English language skills, ensured students' more serious attitude towards studies and learning the educational content. By doing writing stories, students showed their language knowledge. In three classes out of four, there were visible improvements in the application of subject learning information skills at the overall level, but in one class there was no improvement. Writing stories helped students redirect their priorities by following the guidelines and necessary criteria that had to be included in the story, thus saving time and proving the application of the learned subject throughout the story in a free format. The Paper consists of 60 appendices, including 36 student works, differentiated guidelines, tasks, and 1 questionnaire. Keywords: English language, differentiation, assessment, writing, stories, differentiated guidelines.
Differentiated Guidelines for Developing Students’ Story Writing Skills in English Lessons of Grade 5
Keywords: Izglītības zinātnes; angļu valoda; diferenciācija; vērtēšana; rakstīšana; stāsti