Nogaidīšana pie Covid-19 vakcinēšanās Ukrainā - Zaporozhets, Roman (Latvijas Universitāte, 2022)
Šajā darbā tiek pētīta šaubu dinamika attiecībā uz Covid-19 vakcīnām, tās triangulējot starp trīs sfērām – personīgo, sociālo un politisko. Vakcīnu apšaubīšana tiek aplūkota plašākā kontekstā, skatot politiskā režīma maiņu Ukrainā vēsturiski izsekojot pēcpadomju periodam raksturīgas šaubas un to pastiprinājumu kopš Covid- 19 pandēmijas sākuma, kā arī šo šaubu mazināšanās kopš Krievijas-Ukrainas kara fāzes sākuma 2022. gadā. Vakcinācijas apšaubīšana aptver vakcinācijas plāna pārrunu procesus, iespējamo Covid-19 un vakcīnu riskus un ieguvumu, citu sociālo un politisko spiedienu izvērtēšanu. Šaubas par vakcīnām konceptuāli atrodas starp nevēlēšanos vakcinēties pandēmijas laikā un piekrišanu vakcinēties globālas pretestības pret vakcinēšanos kontekstā.

This paper focuses on dynamics of Covid-19 vaccine hesitancy triangulating between the arenas of personal, social, and political, within a larger context of regime change in Ukraine. It enables tracing hesitancy historically specific in the post-Soviet period and its exacerbation with the start of the Covid pandemic and decline of the hesitancy with the Russian-Ukrainian war phase of 2022, as a process of negotiation of acceptable vaccination schedule, compromising and weighting the perceived risks and benefits of Covid-19, vaccination, and other, social and political pressures. The subject of the research is juxtaposed between vaccination reluctance in times of a pandemic and vaccination compliance in a context of widespread reluctance.
COVID-19 vaccination hesitancy among Ukrainians
Keywords: Antropoloģija; Vaccine hesitancy; Covid-19; post-Soviet regime; healthcare system