Pasaules naftas cenu svārstības un to ietekmējošie faktori - Ostrovska, Irina (Latvijas Universitāte, 2009)
Darba autors: Irina Ostrovska Darba tēma: Pasaules naftas cenu svārstības un to ietekmējošie faktori Darba veids: Diplomdarbs Studiju programma: Starptautiskās ekonomiskās attiecības Darba zinātniskais vādītājs: lektors Egīls Fortiņš Diplomdarbā tiek analizēts pasaules naftas tirgus, kā arī naftas cenu ietekmējošie faktori un nākotnes attīstības dinamika. Darba mērķis ir izsekot pasaules naftas cenu svārstības, izanalizēt to ietekmējošos faktorus un sastādīt naftas tirgus nākotnes attīstības dinamiku. Darba uzdevumi ir apskatīt šodienas situāciju pasaules naftas tirgū, salīdzināt to ar vēsturiskā hronoloģijā, izdarīt secinājumus par ietekmējošiem faktoriem, atrast mijsakarību starp naftas cenām un globālajiem notikumiem, analizēt ekspertu viedokļus par nākotnes prognozēm pasaules naftas tirgū Darbs sastāv no 3 nodaļām. Tā pirmajā daļā tiek izklāsta teorētiska informācija par pasaules naftas tirgu. Tiek aprakstīts starptautisks izejvielu un oligopola tirgus, kā arī to cenu veidošanas mehānisms. Pirmā daļa apraksta esošo situāciju naftas nozarē un sniedz skaidru priekšstatu arī par OPEC - Naftas eksportētājvalstu organizācijas - darbību, uzdevumiem un to lomu starptautiskajā naftas tirgū. Otrajā daļā tiek aprakstītas pasaules naftas tirgus īpatnības. Naftas piedāvājums teritoriāli nesakrīt ar naftas pieprasījumu, līdz ar to veidojās galvenā problēma naftas nozarē, kas tiešā veidā ietekmē cenu. Cenu ietekmē arī citi ekonomiskie, politiskie, militārie, sociālie un klimatiskie faktori, kuri tiek aprakstīti otrajā nodaļā. Apakšnodaļās ir iekļautas vēsturiski notikumi, naftas cenu svārstību dinamika un to hronoloģija kopš Arābu-Irānas kara 1973.g. Īpaša uzmanība tiek pievērsta laika periodam no pagājušajā gadsimta 90.gadiem. Trešajā nodaļā tiek aprakstīta naftas tirgus nākotnes attīstības dinamika. Tiek aprakstītas un salīdzinātas dažādu ekspertu prognozes attiecībā uz nākotnes sagaidāmo cenu, pieprasījumu un piedāvājumu. Rezultātā izstrādāti priekšlikumi, kuri varētu stabilizēt pasaules naftas tirgus sarežģīto stāvokli, samazināt tik strauju cenu svārstīgumu, mazināt valsts atkarību no naftas importa un eksporta un arī ietaupīt iegūstamos apjomus, jo nafta tomēr ir izsmeļošs resurss. Darbs kopumā izklāstīts 75 lappusēs, tajā iekļautas 17 attēli un 1 grafiks. Darbā izmantoti 56 literatūras avoti un pievienoti 11 pielikumi. Atslēgvārdi: nafta, cena, USD dolārs, svārstības, dinamika, barels, prognoze.

The author: Irina Ostrovska The theme: World Oil Prices Dynamics and Influentian Factors Work type: Diploma Studies: International Economic Relations Scientific leader: lecturer Egīls Fortiņš Diploma analyzings the world oil market, as well as the factors affecting oil prices, and future development trends. The goal is to trace the global oil price fluctuations, to analyze the influencing factors and to draw up the oil futures market dynamics. Work tasks are to look to today's situation in the world oil market, to compare it with history, to draw conclusions about the factors influencing them to find dependence between oil prices and global events, to analyze the views of experts on future forecasts world oil market. The work consists of 3 parts. Its first part sets out the theoretical details of the world oil market. It is described in international raw materials and oligopoly markets, as well as their pricing mechanism. The first part describes the current situation in the oil sector and to provide a clear picture of the OPEC - Organization of Petroleum Exporting - activities, tasks, and their role in the international oil market. The second part describes the world oil market. Oil supply space does not coincide with demand for oil, thus formed the main problem in the oil sector, which directly affects the price. The price is also affected by other economic, political, military, social and climatic factors, which are described in the second chapter. The part include historic events, oil price fluctuations and the dynamics of their history since the Arab-Iranian war 1973. Particular attention is given to the period of the last century 90. The third part describes the oil market's future growth dynamics. It describes and compares the various experts' estimates of the expected future price, demand and supply. Have led to the proposals, which could stabilize the world oil market in the difficult situation, as a sharp reduction in price volatility, reduce the country's dependence on oil imports and exports and also saves the volumes available, because one must not forget about the fact that oil, however, is a comprehensive resource. Working out in general 75 pages, includes 17 pictures and 1 schedule. The work used 56 sources and added to 11 attachments. Keywords: oil, price, USD Dollar, fluctuations, dynamics, barrel, forecast.
World Oil Prices Dynamics and Influential Factors
Keywords: Ekonomika