Taisnās zarnas vēža magnētiskās rezonanses izmeklējuma protokola īpatnības - Umbraška, Monta (Latvijas Universitāte, 2021)
. Bakalaura darba tēma – “ Taisnās zarnas vēža magnētiskās rezonanses izmeklējuma protokola īpatnības”. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka taisnās zarnas vēzis ir astotais biežākais ļaundabīgais audzējs visā pasaulē un desmitais nāvējošākais vēzis ar 310 000 nāves gadījumiem, kas veido 3,2% no visiem vēža izraisītajiem nāves gadījumiem 2018.gadā. Šī saslimstība pieaug jauniem cilvēkiem. Radioloģisko izmeklējumu veikšana ir būtiska un magnētiskā rezonanse ir visprecīzākā radioloģijas metode mīkstajiem audiem. Tā nepieciešama, lai noteiktu lielāko daļu klīnisko audzēju pazīmju terapeitisku lēmumu pieņemšanai, proti, audzēja atrašanās vietu, invāzijas dziļumu, limfmezglu iesaistīšanos, apkārtmēra rezekcijas robežas statusu un ārpusdzemdes vēnu invāziju. Darba mērķis ir noskaidrot magnētiskās rezonases izmeklējuma protokola īpatnības taisnās zarnas vēža gadījumā. Darba uzdevumi ir: Analizēt literatūru par taisnās zarnas anatomiju, magnētiskās rezonanses anatomiju un fizioloģiju, magnētisko rezonansi, pacienta pozicionēšanu, protokola pielietojumu pie taisnās zarnas vēža. Izveidot kritēriju tabulu, veikt pētījumu, analizēt un aprakstīt iegūtos rezultātus, izstrādāt secinājumus. Pētījuma instruments: Magnētiskās rezonanses izmeklējuma attēlu kritēriju tabula. Pētījuma metode: kvalitatīvi kvantitatīvs pētījums. Bakalaura darba apjoms ir: 42 lapaspuses 4 nodaļas un 11 apakšnodaļas, analizēti un izmantoti 27 literatūras avoti, veikti secinājumi. Bakalaura darbam izvirzītā hipotēze ir apstiprinājusies, jo precīza magnētiskās rezonanses taisnās zarnas vēža izmeklēšanas veikšana uzlabo kolorektālā vēža diagnostisko precizitāti. Atslēgvārdi: taisnā zarna, taisnās zarnas vēzis, magnētiskā rezonanse, magnētiskās rezonanses protokols.

. Bachelor's thesis - "Peculiarities of the magnetic resonance imaging protocol for colorectal cancer". The topicality of the topic is determined by the fact that colorectal cancer is the eighth most common malignancy in the world and the tenth most deadly cancer with 310,000 deaths, accounting for 3.2% of all cancer-related deaths in 2018. Its incidence is rising in young people. Radiological examinations are essential and magnetic resonance imaging is the most accurate radiological method for soft tissues. It is required to determine most of the clinical features of a tumor for therapeutic decisions, namely tumor location, depth of invasion, lymph node involvement, circumferential resection limit status, and ectopic vein invasion. The aim of the work is to find out the peculiarities of the magnetic resonance examination protocol in the case of colorectal cancer. Research objectives: To analyze the literature on rectal anatomy, magnetic resonance anatomy and physiology, magnetic resonance imaging, patient positioning, application of the protocol to rectal cancer. Create a table of criteria, conduct research, analyze and describe the obtained results, develop conclusions. Research tool: Magnetic resonance imaging image criteria table. Research method: qualitative quantitative research. Bachelor's thesis consists of 42 pages of 4 chapters and 11 subsections, 27 literature sources and conclusion . The hypothesis has been confirmed, because accurate magnetic resonance imaging of colorectal cancer improves the diagnostic accuracy of colorectal cancer. Keywords: rectum, rectal cancer, magnetic resonance imaging, magnetic resonance imaging protocol.
Peculiarities of the magnetic resonance imaging protocol for colorectal cancer
Keywords: Medicīna; taisnā zarna; taisnās zarnas vēzis; magnētiskā rezonanse; magnētiskās rezonanses protokols