Priekšējo mēleņu L un R izrunas korekcija 4-5 gadus veciem bērniem ar fonētiski fonemātiskiem traucējumiem vingrinājumos un rotaļās - Koroļčuka, Jolanta (Latvijas Universitāte, 2021)
Darba tēma: Priekšējo mēleņu [L] un [R] izrunas korekcija 4 — 5 gadus veciem bērniem ar fonētiski fonemātiskiem traucējumiem vingrinājumos un rotaļās Darba autors: Jolanta Koroļčuka Darba veids: diplomdarbs Studiju programma: "Skolotājs" apakšprogramma "Skolotājs logopēds" Darba zinātniskais vadītājs: lektore, Mg. paed., Ilze Vilka Diplomdarbā tiek atspoguļots vidējā pirmsskolas vecuma bērnu attīstības raksturojums veselumā dažādu autoru skatījumā, kā arī runas traucējumu raksturojums, to novēršana. Tiek apskatīta un analizēta literatūra par spēlēm un vingrinājumiem koriģējoši attīstošā darbībā bērniem ar fonētiski fonemātiskiem traucējumiem. Pētījuma daļā tiek veikta novērošana un logopēdiskā izpēte bērniem ar runas traucējumiem, kā arī analizēta koriģējoši attīstošā darbība, tiek veikta rezultātu apkopošana un analīze. Atslēgas vārdi: skaņu izruna, vingrinājumi un rotaļas, korekcijas darbs Pētījuma mērķis: Pētīt vingrinājumus un rotaļas priekšējo mēleņu [L] un [R] izrunas korekcijai 4 — 5 gadus veciem bērniem ar fonētiski fonemātiskiem traucējumiem. Pētījuma objekts: fonētiski fonemātiskie traucējumi Pētījuma priekšmets: vingrinājumi un rotaļas Pētījuma metodes: 1.bērnu novērošana; 2.logopēdiskā izpēte; 3.koriģējoši attīstošā darbība; 4.rezultātu apstrāde, analīze un skaidrojums. Darbam ir 3 daļas: 1.4-5 gadīgu bērnu attīstības raksturojums veselumā. 2.Runas traucējumu raksturojums. 3.Koriģējoši attīstošā darbība [L]un [R] izrunas korekcijai vingrinājumos un rotaļās. Darba apjoms: 82 lappuses, 10 tabulas, 4 attēli, 18 pielikumi un 58 izmantotie literatūras avoti.

Title of the Paper: Correcting pronunciation of Coronal Consonants [L] and [R] in 4-5year old Children with a phonetic phonematic disorder using exercises and games Author of the Paper: Jolanta Koroļčuka Type of the Paper: Dissertation Study Program: ‘’Teacher’’ subprogram ‘’Logopaedics teacher’’ Scientific supervisor of the Paper: lecturer, Mg. paed. Ilze Vilka This Dissertation reflects the development characterization as a whole in the average preschool age child from the point of view of different authors, as well as speech impediment characterization and its prevention. Literature about games and exercises about corrective development action in children with a phonetic phonematic disorder is being looked at and analysed. The research portion of the Paper includes observation and logopaedic research in children with a speech impediment as well as analysis of corrective development action and summarization and analysis of the data. Keywords: pronunciation of sounds, exercises and games, corrective work Purpose of the research: Research exercises and games for correction of the pronunciation of Coronal Consonants L and R in 4-5year old children with a phonetic phonematic disorder. Research object: phonetic phonematic disorders Research subject: exercises and games Research methods: 1. Child observation; 2. Logopaedic research; 3. Corrective development action; 4. Processing, analysis and explanation of the results. The Paper has 3 parts: 1. Characterization as a whole of the development of 4-5year old children 2. Speech impediment characterization 3. Corrective development action in correcting the pronunciation of [L] and [R] through exercises and games Length of the Paper: 82 pages, 10 tables, 4 figures, 18 appendices and 58 literature sources used.
Correcting pronunciation of Coronal Consonants [L] and [R] in 4-5year old Children with a phonetic phonematic disorder using exercises and games
Keywords: Skolas pedagoģija; skaņu; izruna; vingrinājumi; rotaļas; korekcijas