Kosmētikas terminoloģijas un terminrades risinājumi tulkojumos latviešu valodā - Kalvāne, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2019)
Šajā maģistra darbā tika apskatīts kosmētikas un skaistumkopšanas terminoloģijas stāvoklis latviešu valodā. Šī pētījuma mērķis bija iepazīties ar to, kādi vārdi tiek lietoti, runājot par kosmētikas un skaistumkopšanas produktiem, noskaidrot, kuri no tiem tiek reāli izmantoti ikdienā, runājot par šo nozari, kā arī izvērtēt to potenciālu kļūt par šīs nozares terminiem. Lai to noskaidrotu, tika apkopots kosmētikas un skaistumkopšanas nozarē lietoto vārdu glosārijs un izveidota aptaujas anketa, lai noskaidrotu kosmētikas lietotāju valodas lietošanas paradumus. Iegūtie rezultāti liek secināt, ka kosmētikas un skaistumkopšanas terminoloģijas nozarei nepieciešama papildu izpēte un vienota glosārija izveide.

In this Master’s thesis the terminology of cosmetics and beauty was analysed. The aim of the research was to get acquainted with words that are used in the context of cosmetics and beauty products, find out which ones of them were used in every day communication and what was their potential to become a legitimate term in Latvian. To clarify this, words that were used in the context of cosmetics and beauty were added in a joint glossary and a questionnaire was carried out. In conclusion it was clear that cosmetics and beauty terminology in Latvian requires additional research and a compilation of an official joint glossary regarding this subject.
Cosmetics Terminology and Term Coinage Solutions when Translating in Latvian
Keywords: Valodniecība; terminoloģija; kosmētika; skaistumkopšana; termins; glosārijs