Pirmā pensiju līmeņa darbība Latvijā - Pušpure, Elizabete (Latvijas Universitāte, 2024)
Pensiju sistēmas ir kļuvušas par būtisku sociālekonomisku aspektu gan Latvijā, gan citur pasaulē, nodrošinot iedzīvotājiem ilgtspējīgu un drošu nākotni. Sistēmas ir veidotas, lai sniegtu finansiālu atbalstu cilvēkiem pensionāro vecumā, nodrošinot viņiem nepieciešamos līdzekļus pensiju saņemšanai. Tādējādi, viens no svarīgākajiem komponentiem pensiju sistēmās ir pirmais pensiju līmenis. Pirmais pensiju līmenis ir kā pirmais atbalsts pensionāriem, lai nodrošinātu Tas ir ne tikai ārkārtīgi svarīgs, bet arī nepieciešams sociālās nodrošināšanas kontekstā. Tēmas aktualitāte par pirmo pensiju līmeni ir īpaši aktuāla, ņemot vērā, ka Latvijā strauji mainās ekonomiskie notikumi un sociālie, demogrāfiskie faktori. Bakalaura darba mērķis ir izprast, cik efektīvi valsts nodrošina pensionāriem obligāto pensiju, kādas ir tās perspektīvas un sniegt dziļāku izpratni par pirmo pensiju līmeni Latvijā, pievēršot uzmanību tā darbības principiem, faktoriem un ietekmei uz pensionāru labklājību. Pētījums sniegs plašāku ieskatu pensiju sistēmu dinamikā un izaicinājumos, kā arī sniegs ieteikumus turpmākiem uzlabojumiem un pilnveidošanai.

Pension systems have become an important socio-economic aspect both in Latvia and elsewhere in the world, providing citizens with a sustainable and safe future. The systems are designed to provide financial support to people of retirement age, providing them with the funds they need to receive their pensions. Thus, one of the most important components in pension systems is the first pension level. The first level of pensions is like the first support for pensioners to ensure It is not only extremely important, but also necessary in the context of social security. The topicality of the topic of the first level of pensions is especially relevant, taking into account that economic events and social, demographic factors are rapidly changing in Latvia. The purpose of the Bachelor's work is to understand how effectively the state provides pensioners with a mandatory pension, what are its perspectives and to provide a deeper understanding of the level of first pensions in Latvia, paying attention to the principles, factors and impact of its activities on the welfare of pensioners. The study will provide more insight into the dynamics and challenges of pension systems, as well as make recommendations for further improvements and refinements.
The First Pension Level Operation in Latvia
Keywords: Ekonomika; Latvijas pensiju sistēma; pensiju līmeņi; pensiju sistēmas ilgtspēja; pensijas vecums; demogrāfija