Izglītojošo resursu nozīme Latvijas MVU eksporta veicināšanā: pieejamība un uzņēmēju vērtējums. - Žagariņa, Zelda (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darbā tiek pētīta eksportam veltīto izglītojošo resursu pieejamība un lietderīgums Latvijas mazajos un vidējos uzņēmumos (MVU). Pētījuma mērķis ir izvērtēt, cik pieejami un praktiski noderīgi MVU pārstāvju skatījumā ir tādi eksporta izaugsmei veltītie resursi kā rokasgrāmatas, apmācības, semināri u.c. Darba teorētiskajā daļā apskatīta uzņēmumu internacionalizācijas nozīme un teorijas, eksports kā internacionalizācijas instruments, izglītojošo resursu nozīme uzņēmējdarbības izaugsmē un atbalsta instrumenti, kas pieejami Latvijā. Empīriskajā daļā analizēti aptaujas dati, ko aizpildījuši dažādu nozaru MVU pārstāvji un intervijas ar MVU vadītājiem, atklājot viņu pieredzi izglītojošo resursu izmantošanā eksporta uzsākšanā vai attīstībā. Pētījuma rezultāti atspoguļo šo resursu efektivitātes un lietderīguma novērtējumu, kā arī identificē galvenos izaicinājumus un iespējas to pilnveidei. Darba noslēgumā sniegti priekšlikumi, kā uzlabot izglītojošo resursu pieejamību, saturu un formātu, lai labāk atbalstītu Latvijas MVU paplašināšanos ārējos tirgos. Atslēgvārdi: eksports, MVU, izglītojošie resursi, eksporta veicināšana, uzņēmējdarbības atbalsts

The master's thesis explores the availability and usefulness of educational resources dedicated to export development in Latvian small and medium-sized enterprises (SMEs). The aim of the study is to evaluate how accessible and practically beneficial these export-oriented resources - such as manuals, training sessions, seminars etc. - are from the perspective of SME representatives. The theoretical part of the thesis examines the significance and theories of business internationalization, export as a tool for internationalization, the role of educational resources in business growth, and the support instruments available in Latvia. The empirical part analyzes survey data completed by representatives of SMEs from various sectors, as well as interviews with SME managers, revealing their experiences in using educational resources for initiating or developing export activities. The findings reflect an assessment of the effectiveness and practical value of these resources and identify the main challenges and opportunities for their improvement. The thesis concludes with proposals for enhancing the accessibility, content, and format of educational resources to better support the international expansion of Latvian SMEs. Keywords: export, SMEs, educational resources, export promotion, business support
The Role of Educational Resources in Promoting Export among Latvian SMEs: Availability and Entrepreneurs’ Evaluation.
Keywords: Vadībzinātne; eksports; MVU; izglītojošie resursi; eksporta veicināšana; uzņēmējdarbības atbalsts