Līdera dzimuma un līderības stilu ietekme uz komandas sniegumu SIA “Circle K Business Centre”. - Bruža, Paula (Latvijas Universitāte, 2024)
Tematā par dzimumu atšķirībām vadības efektivitātē, pētniekiem ir dalītas domas. Daļa pētījumu ziņo par dzimumu atšķirībām sveroties vai nu uz sieviešu efektivitāti vai vīriešu efektivitāti, toties ir arī pētījumi, kuri noliedz dzimuma nozīmi vadības efektivitātē. Vadoties pēc tā, ka zinātniskajā literatūrā šie viedokļi ir dalīti, vēljoprojām jautājums paliek atvērts, kā dzimums ietekmē vadības stilu izvēli un efektivitāti un, vai šī izvēle ietekmē komandas sniegumu. Pamatojoties uz zinātniskās literatūras analīzi, kā arī šī pētījuma ietvaros veiktā eksperimenta rezultātiem, novērtēt līdera dzimuma ietekmi uz līderības stilu un komandas sniegumu. Eksperimentā piedalījās 56 darbinieki no uzņēmuma SIA “Circle K Business Centre” Finanšu un kontroles departamenta. Tika izveidotas 8 komandas, kur katrā komandā bija 1 vadītājs un 6 darbinieki. Katrai komandai tika iedots izpildāmais uzdevums, pēc kura visi grupas dalībnieki aizpildīja anketu, vadītāji aizpildīja vadītāju līderības stila aptaujas anketu, bet darbinieki – komandas izcilības un sadarbības komandas vadītāja anketu. Pētījuma gaidāmie rezultāti sniegs ieskatu par to, kā līdera dzimums var ietekmēt viņa vadības stilu un, savukārt, kā šī ietekme var atspoguļoties komandas efektivitātē.

On the topic of gender differences in leadership effectiveness, researchers are divided. Some studies report gender differences in weighting either female effectiveness or male effectiveness, but there are also studies that deny the importance of gender in leadership effectiveness. Based on the fact that these opinions are divided in the scientific literature, it remains an open question how gender affects the choice and effectiveness of leadership styles and whether this choice affects team performance. Based on the analysis of the scientific literature, as well as the results of the experiment conducted as part of this study, to evaluate the influence of the leader's gender on the leadership style and team performance. 56 employees from the Finance and Control Department of SIA "Circle K Business Centre" participated in the experiment. 8 teams were created, where each team had 1 manager and 6 employees. Each team was given a task to complete, after which all group members filled in the questionnaire, managers filled in the questionnaire of the leader's leadership style, and employees - Team Excellence and Collaborative Team Leader Questionnaire. The expected results of the study will provide insight into how a leader's gender can influence his leadership style and, in turn, how this influence can be reflected in team effectiveness.
The Impact of Gender and Leadership Styles on Team Achievement in Company “Circle K Business Centre”.
Keywords: Vadībzinātne; līderis; līderības stili; līdera dzimums; komandas sniegums