Kriptovalūtas kā noziedzīga nodarījuma instruments, to tiesiskais regulējums un problemātika - Leitāns, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2018)
Jebkuras veiksmīgas valūtas pamatfunkcijas ir maksājumu nodrošināšana, kalpošana par uzskaites un uzkrāšanas vienību. Šī ir fundamentāla naudas pastāvēšanas teorija. Virtuālās valūtas pastāvēšana ir balstīta uz decentralizētu datortīklu. Virtuālās valūtas emisiju un darījumus ar virtuālo valūtu neuzrauga ne centrālā banka, ne kāda institūcija vai komercbanka – tiek uzskatīts, ka virtuālā valūta “sevi regulē pati”. Kriptovalūtas regulējuma trūkums un anonimitātes iespējamības rada būtiskus riskus noziedzīga nodarījuma izdarīšanai, izmantojot virtuālo valūtu kā noziedzīga nodarījuma instrumentu, kas var apdraudēt valsts un sabiedrības intereses. Autors šajā darbā pēta virtuālās valūtas (kriptovalūtas) jēdzienu, tiesisko regulējumu Latvijas un Eriopas Savienības līmenī, potenciālus un reālus krimināltiesiskus riskus, saistībā ar kriptovalūtam. Analizē krimināltiesisko praksi Latvijā, kā arī veic Krimināllikuma 1901. panta vispārējo analīzi, kā visizplatītākam noziedzīgam nodarījumam uz doto brīdī Latvijā, saistībā ar kriptovalūtam. Analīzes rezultāti ļāva izdarīt pamatotus secinājumus par esošā regulējuma piemērošanas iespējam un par nepieciešamību pēc jauna regulējuma.

The basic functions of any successful currency are the provision of payments, serving as a unit of inventory and accumulation. This is a fundamental theory of the existence of money. The existence of a virtual currency is based on a decentralized computer network. Virtual currency issuance and transactions with the virtual currency are not monitored and regulated by either the central bank, or an institution or a commercial bank - it is considered that the virtual currency "regulates itself". The lack of regulation of virtual currency and the possibility of anonymity pose significant risks to commit a criminal offense that may endanger the interests of the state and society. The author examines the concept of virtual currency, the legal framework at the level of Latvia and the European Union level. Potential and actual criminal-law risks related to virtual currencies. Analyzes the criminal law practice in Latvia, as well as performs the general legal analysis of Article 1901. article of the Criminal Law of Latvia, as the most common criminal offense currently committed in Latvia, in connection with the virtual currency “Bitcoin”. The results of the analysis made it possible to draw reasoned conclusions about the feasibility of the existing regulation and the need for a new regulation.
Cryptocurrencies as criminal offense instrument, legal regulation and related issues
Keywords: Juridiskā zinātne; kriptovalūta; virtuāla valūta; noziedzīgs nodarījums; bitcoin; noziedzīga nodarījuma instruments