Fakti, no kuru pierādīšanas personas ir atbrīvotas kriminālprocesā - Krūklīte, Edīte (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba tēma ir “Fakti, no kuru pierādīšanas personas ir atbrīvotas kriminālprocesā”, maģistra darba mērķis ir izpētīt normatīvo regulējumu, doktrīnu un judikatūru Latvijā un ārvalstīs, tādējādi sniedzot priekšstatu par pierādīšanas un legālās prezumpcijas izpratnes neskaidrībām kriminālprocesā. Vienlaikus autore vēlas noskaidrot legālās prezumpcijas piemērošanas efektivitāti un nepieciešamību kriminālprocesa ietvaros, to salīdzinot ar citām tiesību nozarēm. Lai sasniegtu maģistra darbā noteikto mērķi, darba autore izvirzījusi vairākus uz-devumus, tostarp, izpētīt legālās prezumpcijas institūtu Latvijā, ņemot vērā ārvalstu pie-mērus, piemēram, ar nelielu ieskatu Krievijas Federācijas, Nīderlandes, Francijas tiesībās, veikt legālās prezumpcijas institūta kriminālprocesā salīdzinājumu ar administratīvo procesu un civilprocesu, apzināt esošās problēmas legālās prezumpcijas institūta ietvaros, kā arī izteikt priekšlikumus saistībā ar efektīvāku legālās prezumpcijas izpratni un tās piemērošanas robežām. Maģistra darba pamatā ir izmantots Latvijas Republikā pastāvošais normatīvais regulējums, tiesu prakse, kā arī ārvalstu piemēri. Atslēgas vārdi: Kriminālprocess, legālā prezumpcija, nevainīguma prezumpcija, fakta legālā prezumpcija, pierādīšana

The theme of Master’s thesis is “Facts from which persons have been exempted from proving in criminal proceedings”, the aim of the master’s thesis is to explore the regulatory framework, doctrine and case law in Latvia and abroad, thereby by providing an overwiev of the uncertainties of proof and the understanding of proof and legal pre-sumption in Criminal proceedings. At the same time, the author shall clarify the effectiveness of the application of legal proposals and the need for criminal proceedings to be compared to other legal sectors. In order to achieve the aim of the master’s thesis, the author of this thesis has made a number of contributions, including examining the institute of legal presumption in Latvia, taking into account foreign mayors, for example, with little insight into the rights of the Russian Federations, the Netherlands, France, to make comparisons of legal presumptions in the institute’s criminal proceedings with administrative process and civil proceedings of the institute of criminal proceedings, existing problems within the fra-meworkof the institute of legal presumptions, as well as proposals for a more effective understanding of the legal presumption and the limits of its application. The master’s thesis is based on the regulatory framework, case-law in the Repub-lic of Latvia, as well as example of foreign countries. Keywords: Criminal proceedings, legal presumption, presumption of innocence, legal presumption of fact, proof
Facts from which persons have been exempted from proving in criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; Kriminālprocess; Legālā prezumpcija; Nevainīguma prezumpcija; Fakta legālā prezumpcija; Pierādīšana